IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
13:41 | 29 януари 2020
Обновен: 07:21 | 10 април 2024

Парламентът прие на първо четене поправките на Валери Симеонов за хазарта

Засега не е ясно дали законопроектът ще трябва да премине през ратификация в Брюксел

По материала работи: Слав Велев
Парламентът прие на първо четене поправките на Валери Симеонов за хазарта

Парламентът прие на първо четене промените, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, в Закона за хазарта. Поправките бяха одобрени със 116 гласа „за“, двама бяха „против“, а 68 се въздъражаха, съобщава Агенция „Фокус“.По време на дебатите в бюджетната комисия от миналата седмица обаче стана ясно, че вероятно текстът ще бъде изпратен за нотификация в Брюксел. Такъв бил редът по принцип, обясни председателят на комисията Менда Стоянова. По думите ѝ ще бъде изпратено запитване до Министерство на финансите. Засега няма повече информация относно евентуалната ратификация. Законът беше приет на първо четене на фона на акции на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта, офисите на фирмите на Васил Божков, който стои зад двете най-големи лотарийни игри, както и в помещенията на "Национална лотария".

 

Поправките на Симеонов забраняват организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Според вносителя промените се налагат заради укриване на такси от страна на операторите в размер на близо 600 млн. лева. „За мен тази дейност трябва да се осъществява от държавата и тя да си прибира тези пари. Така и средствата за спорт ще бъдат много повече“, категоричен е той.

 

Освен това проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лицензи ще бъде прекратени, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент. Според друга промян лотарийните билети ще се продават само в лицензирани пунктове, а не както сега - навсякъде. Освен това тези пунктове трябва да отстоят на 300 метра от училищата. Това изискване в момента важи само за казината.

https://www.investor.bg

 

26 млн. лева ще струва новият водопровод от Мало Бучино до Перник

Коментари

Новини Варна