IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:38 | 13 февруари 2020
Обновен: 08:16 | 27 февруари 2024

Емил Радев призова за по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари в ЕС

По материала работи: Пламен Янков
Емил Радев призова за по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари в ЕС

 

За по-строг контрол върху приложението на разпоредбите срещу прането на пари, призова на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат от ЕНП и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев. Позицията си той изрази в дискусия, провокирана от аферата „ Луандалийкс”.


„Виждаме, че  през последните години заплахите не идват само отвън, а има фрапиращи случаи на пране на пари и вътре в Европейския съюз. С действията си престъпници и терористи могат да изложат на риск целия финансов пазар”, коментира Радев и определи „Луандалийкс” като ярък пример за неприлагане на европейското законодателство.


В качеството си на постоянен докладчик на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по въпросите с прането на пари българският евродепутат апелира да се следи по-стриктно за спазването на правилата, а при нужда и да се засилят разпоредбите в законодателството на ЕС. „Обезпокоителен е фактът, че имаме силно регулиран сектор. Разполагаме с необходимите инструменти  за разкриването на всяка потенциално рискова за пране на пари дейност, но въпреки това е допуснат сериозен пробив“, допълни Емил Радев. Според е него е важно Европейската комисия да упражнява строг контрол върху въвеждането и прилагането на съществуващата правна рамка и ако е необходимо, да започне процедури за нарушения срещу държавите, които не спазват правилата.


Евродепутатът от ЕНП припомни, че все още има държави, които не са транспонирали петата директива за борба с прането на пари, макар че срокът бе до 10 януари тази година.

 

Аферата „Луандалийкс“ разкрива как дъщерята на доскорошния президент на Ангола Едуарду душ Сантуш - Изабел, се е облагодетелствала с милиарди, сключвайки съмнителни сделки с нефт, диаманти и телекомуникации. Според информацията, събрана от изтекли документи и разпространена от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), милиардерката, която в момента живее в Лондон, е нареждала съмнителни плащания към консултантска компания в Дубай, докато е била начело на държавната петролна компания на Ангола Sonangol. Сделките са минавали през  британския филиал на Sonangol.

 

Португалия стана втората държава - след Ангола, замразила активи на Изабел душ Сантуш. Там милиардерката притежава 42,5% индиректно дялово участие в базираната в Лисабон банка EuroBic. В края на януари се самоуби банкерът, който е менажирал сметките на Sonangol в EuroBic. 

Коментари

Новини Варна