IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
11:27 | 17 януари 2017
Обновен: 07:22 | 28 март 2024

За още по-големи успехи се подготвят варненските състезатели по киокушин

В сутрешния блок на тв Черно море гостуваха секретарят на БККФ сенсей Пролет Василева и младите надежди на варненския спортен клуб ТИМ Жасмина Янчева и Никола Кючуков

По материала работи: Борис Проданов
СЕНСЕЙ ПРОЛЕТ ВАСИЛЕВА с талантите от клуб ТИМ Никола Кючуков и Жасмина Янчева, които станаха кандидат-майстори на спорта. Йордан Йорданов (вдясно) получи званието „Майстор на спорта“.

За успехите на Българската карате киокушин федерация през 2016 г. в сутрешния блок на тв „Черно море“ гостуваха секретарят на БККФ – сенсей Пролет Василева и младите надежди на варненския спортен клуб ТИМ – Жасмина Янчева и Никола Кючуков.

 

„Искам да благодаря и на вас, журналистите, че винаги сте до нас. Миналата година беше наситена със състезания. БККФ организира европейското първенство в Сърбия и световното за юноши и девойки във Варна през декември, на което за втори път бяхме домакини. Отлични бяха отзивите от почти всички държави и организацията KWU, която обединява много различни федерации. За първи път се прави такова нещо, в този съюз членуват федерации от световен мащаб и на всяко състезание ставаме все повече и повече“, каза сенсей Василева.

 

След отличените от БККФ спортисти за 2016 г. бяха Никола Кючуков и Жасмина Янчева, които за резултатите си (бронзови медали на световното във Варна), получиха званията „Кандидат майстори на спорта“.

 

„Годината беше дълга за мен. Предишните състезания не ги помня много добре. Но световното… Беше тежко, с голяма конкуренция, много съм щастлив от титлата“, каза Кючуков.

 

„През 2016 г. имах изключително много състезания. Медалът на световното ме изненада, но това е голям успех за мен, това е нещо което ще се помни за цял живот“, добави и Жасмина.

 

Варна има още двама отличени от БККФ – майсторът на спорта Йордан Йорданов (трети на европейското за мъже в Холандия), и заслужилият майстор на спорта Захари Дамянов – абсолютен световен шампион.

 

„Постижението на Захари е нещо наистина много голямо. Европеец досега не е ставал световен първенец в абсолютна категория. На ден се минават между 5 и 7 срещи до титлата, състезанието е тежко, бойците са на много високо ниво“, анализира сенсей Василева.

 

„Понякога и една среща е много тежка. На световното във Варна в категорията на Никола второто и двете трети места бяха български. За съжаление не можахме да вземем титла. Никола намира място в титулярния национален отбор. Вярвам, че ще бъде още по-напред. Жасмина освен с киокушин се занимава и с кикбокс и има успехи. Спечели оn-line анкетата на Варна за спортист на декември“, сподели още Пролет Василева.

 

Тя е оптимист, защото от всяко състезание БККФ има европейски и световни шампиони.

 

„На последното световно първенство имаме 11 медала, което е изключително много. Отборът беше от 63 състезатели, руснаците бяха 125, японците – също над 100. Но намираме място сред призьорите. При малките – доминант във Варна бяха японците, в по-горната възрастова група – руснаци, но при 16 – 17 г. – България“, добави тя.

 

Никола е започнал още на 5 г.

 

„Бях в клуб, в който стигнах определено ниво, но реших, че е време за промяна. Смених федерацията, преминах в спортен клуб ТИМ и се стигна до промяна“, коментира той.

 

„И аз бях малка и се запалих покрай брат ми, който тренираше. Опитах танци, но не се получи. Записах се при брат си, той се отказа, аз продължих. Благодаря на родителите си, ако не бяха те може би нямаше да се получи. Съчетаването на кикбокс с киокушин е трудно. Наблягам на различните стилове в зависимост от предстоящите състезания в годината“, обясни и Жасмина.

 

Никола е запален още повече след титлата и полученото звание. Имал е травма след мондиала. Вече мисли за европейското първенство.

 

„Шампионатът на Стария континент е на 18 март в Германия, където нашата федерация ще помага с организацията. Отиваме с голям отбор от 23-ма състезатели – все медалисти от европейски и световни първенства и залагаме много големи надежди. Акцентите за 2017 г. са много, участваме на състезания на различни федерации, за да докажем, че не сме шампиони на едно място. Предстоят ни 3 световни и 2 европейски първенства. През юли е 11-ият летен лагер в Камчия, който е от световна величина“, обобщи сенсей Василева.

 

В Камчия миналата година имаше близо 900 души от много държави, известни инструктори – световни и европейски шампиони. Но се очакват още повече участници тази година.

 

Спортен клуб ТИМ има във всяка възрастова група има минимум по 2 състезания от вътрешния календар – държавно първенство и купа. Възможни са и още състезания.

 

„Във всички международни първенства ще имаме представители, имаме титуляри в младежкия национален отбор – Жасмина и Никола. При мъжете сме с 4-ма състезатели, но не е определено в кои първенства ще участват. Готвим се за зимните изпити, които са през февруари и март в цялата страна“, обясни плановете сенсей Василева.

 

„В киокушин трябва дисциплина, упоритост, уважение към себе си и противниците. Искам да използвам случая да поканя всички да тренират -  за карате няма възраст. Заниманията в І ЕГ са безплатни. Всяка вечер през делничните дни от 18,30 ч. има тренировки“, завърши сенсей Пролет Василева.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: Федерацията ни по киокушин отново отличи герои от татамито (СНИМКИ)

 

Вижте и видео: "Щрихи от утрото" (17.1.2017) - Поредната успешна година изпрати Българската карате киокушин федерация

Коментари

Новини Варна