IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
13:30 | 23 април 2018
Обновен: 07:55 | 25 април 2024

Варна е сред първите градове с треньори в часовете по физическо

Едва 30% от българските деца и младежи спортуват активно, това трябва да се промени, заяви ресорният министър Красен Кралев, който посети урок по лека атлетика в СУ „Гео Милев“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Варна е сред първите градове в страната, в които професионални треньори водят час по физическо в училище. Програмата „Тренировъчен урок“ стартира официално преди месец. Занятие по лека атлетика в СУ „Гео Милев“ посети спортният министър Красен Кралев.

 

 

 

„Искам да благодаря на община Варна за цялостното отношение, което имат към спорта, което личи и в своевременното стартиране на програмата „Тренировъчен урок“. През октомври 2015 г. по инициатива на нашето министерство беше направена поправка на закона за предучилищното и училищно образование, с която за първи път се даде възможност треньори по различни видове спорт да бъдат поканени да водят третия час по физическо, защото имаме информация, че този час не се използва пълноценно. Вярваме, че треньорите могат да допринесат за изграждане и подобряване на физическата култура на децата. През август 2016-а законът влезе в сила и на практика Варна е една от първите общини, която се съобрази с възможността, която поправката дава“ – подчерта Красен Кралев.

 

 

 


 

СУ „Гео Милев“ е едно от деветте училища във Варна, в които треньори работят с децата в часовете по физическо възпитание. Останалите училища, приели поканата на общинската дирекция „Спорт“ да се включат в инициативата са ОУ „Цар Симеон І“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Черноризец Храбър“, СУ „Неофит Бозвели“, СУ „Найден Геров“, ОУ „П.Р.Славейков“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Ангел Кънчев“. Към момента в тях по различен график влизат треньори по баскетбол, лека атлетика, футбол, тенис на маса, хандбал и ръгби, като разпределението е според заявеното от учениците желание за свободно избираем модул.

 

 

 

 


„Очаква се съвсем скоро в програмата да се включат и треньори по волейбол, художествена гимнастика и различни бойни спортове, към които варненските деца проявяват голям интерес. Надявам се и други училища да се включат в инициативата. Смятам, че това е пътят за възраждане на българския спорт. Колкото по-бързо директорите на училища и кметовете разберат това  и използват възможността, която законодателно сме им предоставили, толкова по-скоро шансовете да намерим нови български шампиони и да изградим една здрава нация, са по-големи.  В момента едва 30% от българските деца и младежи спортуват активно. С възможността треньори да влязат в часовете по физическо, смятам че ще се повиши интересът на децата към различните видове спорт“, допълни министър Кралев.
 

 

Треньорът по лека атлетика и бивш национален състезател и рекордьор Руслан Грозданов е един от специалистите, които работят с децата в СУ „Гео Милев“. „Стартът на програмата е много успешен. За няма и месец от началото й, вече 20 деца ни потърсиха, за да се занимават активно с лека атлетика“, отбеляза той. Важен факт е, че треньорите работят в училищата безвъзмездно. 

 


 

Човек с доказано отношение към спорта е и директорът на СУ „Гео Милев“ Албена Павлова. Любопитен факт е, че тя е насочила един от най-добрите български футболисти от близкото минало – Милен Петков към активна спортна кариера. „Ние като педагози сме убедени в ползата от това децата да спортуват. Радваме се, че имаме възможност и в училище да работим с лицензирани треньори и с готовност и благодарност приемаме протегнатата ръка. Децата са много мотивирани и въодушевени, имаме и подкрепата на родителите, така че това е пътят, по който следва да вървим“, заяви тя.

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Допингът и корупцията в спорта обсъждат европейски експерти във Варна
 

Коментари

Новини Варна