IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
14:45 | 9 ноември 2018
Обновен: 03:31 | 27 март 2024

Клубовете използват все по-малко свои таланти

Едва 16.9% от футболистите в отборите са собствени кадри

По материала работи: Пламен Янков
Клубовете използват все по-малко свои таланти

Футболните клубове в Европа използват все по-малко играчи, които са продукт на собствената им школа. Това показва проучване на Международния център за футболни изследвания (CIES Football Observatory).

 

Едва 16.9% от футболистите в отборите са собствени кадри. Това е най-ниският резултат за последните десет години, както и най-големият спад в рамките на година. За сравнение, през 2009 г. 23.2% от използваните играчи са продукт на школите.

 

Обект на проучването са първенствата в 31 национални лиги в Европа. CIES включва юношите, които към 1 октомври са част от първия състав на даден отбор. Според определението на УЕФА един играч е собствен кадър, ако футболистът е прекарал поне три сезона между 15 и 21-годишна възраст в съответния клуб.

 

Българската Първа лига е на едно от последните места в класацията, като 12.6% от футболистите са юноши на отбора си. Първенството бележи спад, като година по-рано процентът е бил 18.5.

 

С най-малко собствени кадри са отборите в Серия А, където юношите са едва 7.4%. В израелското първенство играят най-много футболисти, излезли от школата на отбора си (28%). Най-голям спад в използването на юноши има в Хърватия (15.4%), където разликата спрямо година по-рано е двойна.

 

Според CIES увеличаващото се понижение се дължи основно на нежеланието на клубовете да инвестират средства в школите си, отбелязва "Дневник". От организацията отчитат факта, че освен по-малко собствени кадри има увеличено присъствие на чужденци и текучество в отборите.

 

"Тези процеси могат да бъдат разгледани като проблемни от гледна точна на ролята, която клубовете се предполага да играят на местно ниво. Все повече отбори са движени от краткосрочни цели", пише в проучването на CIES.

 

Gol.bg 

Коментари

Новини Варна