IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Спорт
08:37 | 22 май 2019
Обновен: 12:52 | 24 април 2024

Тодор Тодоров: Варна е основен център за развитието на гимнастиката у нас

Да бъда треньор е моето призвание, мечтая за нова зала, в която да помагаме на децата да реализират потенциала си по най-добрия начин, каза председателят и главен треньор на ГСК „Интерком груп Черноморски юнак“ в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Пламен Янков
Тодор Тодоров: Варна е основен център за развитието на гимнастиката у нас

Тодор Тодоров е председател и главен треньор на ГСК „Интерком груп Черноморски юнак“. През тази година клубът навършва 121 години. Разговаряме за миналите успехи и за надеждите на бъдещето. Клубът записва деца целогодишно, а на 26 и 27 юни ще се проведе и прием на ученици по спортна гимнастика за новата учебна година в СУ „Георги Бенковски“.

 

- Г-н Тодоров, тази година се навършват 121 години от създаването на вашия клуб „Черноморски юнак“, кои са най-любопитните моменти във вековната му история?

- Първите „юнашки“ групи по гимнастика са създадени през 1883 г., а през 1898 г. е създадено първото гимнастическо дружество „Черноморски юнак“ и по исторически данни може би то е не само първото във Варна, но и първото в България. Ние сме наследници на този клуб, който през годините винаги е играл водеща роля в развитието на гимнастиката у нас. Първият републикански шампион на клуба е Димка Христова – през 1924 г., а първия медал от световно първенство за България носи Андрей Керанов, който печели бронза на земя през 1974 година. Иван Иванов от „Черноморски юнак“ стана европейски шампион на земя в Прага през 1994 година. Почетният гражданин на Варна Йордан Йовчев също беше състезател на нашия клуб и допринесе много за развитието на гимнастиката в България. Той е двукратен носител на отличието спортист на годината у нас – през 2001 и 2003 г., а през 2003 г. беше обявен и за номер едно в света. Носител е на 4 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. През всичките години на съществуването си нашият клуб „Черноморски юнак“ е разчитал предимно на собствени кадри, залите ни винаги са били пълни с гимнастици, имаме представители във всички възрастови групи и през последните 20 години винаги сме били водещи в страната с най-много медали от републиканските първенства и Купата на България. Варна е един от основните центрове за развитие на гимнастиката у нас.

 

- Представител на вашия клуб е и една от големите надежди на българската гимнастика в последните години – Божидар Златанов… Освен голям брой отличия от републиканското първенство и купата на страната той завоюва и 5 медала от силен международен турнир в Германия през 2018-а, 4 от които златни, намери място и в състава на националния отбор за европейското първенство в Глазгоу…

- Божидар е изключителен боец, той стана първи в българския отбор до 18 години, а е едва на 14. На последното състезание за Купа „България“ спечели седем от седем златни медала. Показва голямо израстване, а най-голямото му предимство е, че това, което прави на тренировки, е в състояние да го представи в най-добрия му вид и на състезание. Притежава невероятно самообладание, много умно момче е. Надявам се за в бъдеще той да стане гимнастик от ранга на Йордан Йовчев, на Иван Иванов, на Андрей Керанов…

 

- Какви събития предстоят за клуба ви в най-близко бъдеще?

- На 24 май ще се включим в шествието за деня на славянската писменост и култура, ще имаме отделен гимнастически блок. Правим го всяка година, но тази година е по-важна за нас, защото Варна е Европейски град на спорта. По този повод на 25 май организираме в зали „Варна“ и „Простор“ празник на гимнастиката, на който нашите състезатели ще покажат своите умения и нивото, до което са достигнали, а тези, които са се представили достойно на турнирите до момента, ще бъдат наградени. От 5 до 8 юни традиционно ще сме домакини на Купа „България“. Това е изключително важно състезание, което от 20 години се провежда само във Варна, защото осигуряваме добра организация и синхронът между община и клуб е на много високо ниво. По традиция то ще бъде открито от кмета на Варна, който винаги е подкрепял гимнастиката. Догодина се очертава едни от най-силните гимнастици в света да дойдат за световна купа във Варна и затова започваме организацията отсега, ще направим всичко възможно, за да се представим достойно. След Купа „България“, на която сме домакини, нашите състезатели ще се включат от 2 до 8 юли в републиканското първенство в София. Готвим се усилено и за него, ще имаме представители във всички възрастови групи и се надяваме на добро и достойно участие. 

 

- Колко деца тренират във вашия клуб и колко треньори работят с тях?

- Треньорите са 10, а децата са около 350 в различните възрастови групи.

 

 

- Има ли интерес сред подрастващите към гимнастиката?

- Голям е интересът, ние записваме деца през цялата година, не отказваме прием. Развиваме много състезатели, за да попаднем на един, който има талант и качества като Божидар Златанов и да прослави името на клуба  с успехите си.

 

- Как подбирате състезателите, с които да работите, и от каква възраст е добре да се започне с тренировките по гимнастика?

- Най-добре е да се започне от 5-6-годишна възраст, но и по-големи да започнат, ако са талантливи, ще успеят. Гимнастиката е спорт, който може да се практикува масово. В Япония, в Китай той е сред най-популярните, в Америка също има водещи позиции, в Западна Европа почти навсякъде се развива. Гимнастиката носи преди всичко здраве, а всички, които я практикуват, се научават на дисциплина и ред, което им помага и по- нататък в живота. Поради тази причина ние не отказваме на никого да го запишем. Според качествата, които децата разкриват, ние преценяваме дали да участват на състезание, или просто да тренират в залата и да се развиват. Даваме шанс на всеки. Често се случва и някой, който има по-малко качества, но вложи повече труд, да успее.

 

- Кои са качествата, които носят успех в гимнастиката?

- Много е важна силната психика, каквато казах, че Божидар Златанов притежава. Той е много смел и когато придобие необходимата ориентация за определения тип упражнение, ние сме сигурни, че ще го изпълни. Другите качества, които са необходими за успеха в гимнастиката, са гъвкавост и сила, както и добра координация на движенията. В нашия спорт участват различни групи мускули и затова е толкова полезен.

 

- Тези качества до каква степен са вродени и могат ли да се развият в хода на тренировките?

- Смелостта или я имаш, или я нямаш, тя е заложена в човек. Може да се преодолее притеснението по време на състезание, но не всички успяват. Физическите качества се придобиват – и сила, и гъвкавост, макар и по-трудно, понякога отнема и години.

 

- Вие самият преди колко време започнахте да се занимавате с гимнастика?

- Аз започнах седемгодишен да тренирам гимнастика. Завърших спортното училище, след това НСА и започнах да работя като треньор в клуба.

 

- Защо избрахте точно гимнастиката, с какво Ви привлече?

- Когато бяхме в първи клас, мина треньор по гимнастика в училище и ме избра. Спортът ми хареса и останах в залата.

 

- С какво беше по-различна гимнастиката тогава от днешната?

- Уредите бяха абсолютно различни. Сега са много по-ергономични, направени са така, че да са в помощ на гимнастиците.

 

- Смятате ли, че е реално да се върне славата на българската гимнастика и отново да имаме успехи като на Йордан Йовчев и Красимир Дунев?

- Убеден съм… Трябва сигурност в залите, клубовете да са спокойни, че могат да осигурят реализация на състезателите. Трябва да има синхрон между спорта и различните институции, както се случва тук, във Варна.

 

- Изглеждате много отдаден на гимнастиката. Какво Ви даде и какво Ви отне решението да й се посветите?

- Когато започнах работа като треньор, аз изпитвах удоволствие от това, не го възприемах като задължение, а като призвание. Аз не усетих кога минаха почти 40 години в залата, всеки ден съм идвал с радост, давал съм всичко от себе си и когато видя труда си реализиран в успехите на моите състезатели, за мен по-голямо щастие няма. Времето никога не ми беше достатъчно, исках да прекарвам още и още в залата. Но винаги съм знаел, че времетраенето на една тренировка трябва да е дозирано много точно. Това е едно от предимствата на нашия клуб, наши състезатели почти никога не се контузват, понеже не ги претоварваме.  

 

- Кое е най-важното, на което искате да научите децата, с които работите?

- Да бъдат преди всичко хора. Нашите гимнастици влизат подготвени в живота, завършват висше образование и то точно това, което са си избрали, защото в залата сме ги научили на ред и дисциплина, да организират правилно времето си, а всичко това им помага да се реализират, голяма част от тях и в чужбина. Нямаме състезатели, които след като се откажат от спорта, да не идват в залата, за да помагат с каквото могат. Затова гимнастиката има толкова стабилни позиции във Варна.

 

- За какво мечтаете оттук нататък?

- Мечтая си за нова зала, която да отговаря на всички съвременни изисквания и в която да помагаме на децата по най-добрия начин да развият потенциала си.

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 


Още от "На спортна вълна":

 

Божидар Златанов: Искам да стана като Йордан Йовчев и Красимир Дунев


Сергей Стоянов: Перфектното изпълнение, а не трудността носи успех в гимнастиката


Красимир Дунев: Спортната гимнастика е моят живот!

Коментари

Новини Варна