IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
17:24 | 16 юни 2019
Обновен: 18:20 | 19 април 2024

Варна има двама шампиони в Европейската купа по ветроходство

Мариела Николова и Радослав Гавраилов се изявиха в клас Лазер

По материала работи: Борис Проданов
Варна има двама шампиони в Европейската купа по ветроходство

В три пълни с морска сол, вятър и адреналин дни протече кръгът от Европейската купа по ветроходство в клас „Лазер“, чийто домакин беше Варна. 37 яхти от България, Украйна и Румъния се състезаваха за трофея на Европейската „Лазер“ асоциация, домакинствана от община Варна и легендарния спортен клуб „Черно море Бриз“. Надпреварата беше за три класа - „Лазер–Стандарт (олимпийски за мъжете), „Радиал“ (олимпийски за жените) и младежкия – 4,7.

 

Трите дни предложиха разнообразни метеорологични условия – от безветрие през променлив вятър и дори малка буря, като това даде възможност ветроходците да покажат пълния си набор от умения.

 

Пълна доминация на българите в класа за младежи и девойки „Лазер 4,7“. Генералното класиране оглавиха Диана Маркова от ОМК „Несебър 2000“, последвана от Радослав Гавраилов от яхтклуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна“ и Давид Бинев от яхтклуб „Порт Бургас“. Радослав пък взе голямата купа при младежите под 18 г.

 

В клас „Радиал“ купата при жените и голямата победа грабна Мариела Николова от „Черно море Бриз“, като тя остана и трета в генералното класиране след двама представители на Украйна.

Генералното подреждане в „Стандарт“ също е предвождано от двама украинци с първо място за Валерий Кудряшов, а третото място се заема от Любен Тенекеджиев от „Порт Бургас“, който пък взе купата при младежите под 21 г. в същия клас с много постоянно каране.

 

Първенството е генерална репетиция за предстоящото във Варна през 2021 г. европейско първенство, на което се очакват над 350 яхти. В края на месеца предстои кръг от Световната купа в Япония, на който също ще участват водещите ни състезатели. 

 

„Домакинствали сме и по-сериозни международни регати, за нас няма тайни в подготовката и провеждането на такива прояви – добави Росен Марангозов. – От това, което обменяме като информация с делегациите, всички са много доволни от Варна, което е критерий за предстоящото европейско.“

В петък министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде официален старт на провеждащия се във Варна кръг от Европейската купа по ветроходство клас „Лазер“. За регатата пристигнаха 36 състезатели, като освен от България ловци на вятър имаше от Румъния и Украйна.

 

Проявата беше част от събитията „Варна - европейски град на спорта 2019“, а яхтингът е типичен за морската столица спорт, в който освен традиции имаме и сериозни успехи.

 

В 18 ч. днес е официалното закриване и награждаването.

 

Още по темата: Министър Кралев откри Европейската купа по ветроходство в клас „Лазер“ във Варна

Коментари

Новини Варна