IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
08:20 | 9 октомври 2019
Обновен: 11:18 | 19 април 2024

Павел Адамов: С победите си направихме България разпознаваема на картата на плажния футбол

Добрият колектив в МФК „Спартак“ е изграден с постоянство, искреност и вяра и не на последно място благодарение на треньора Симеон Христов, заяви състезателят в рубриката „На спортна вълна“

По материала работи: Слав Велев
Павел Адамов: С победите си направихме България разпознаваема на картата на плажния футбол

  Павел Адамов е един от ключовите състезатели в отбора на МФК „Спартак“ (Варна), който за четвърта  поредна година спечели шампионската титла на България по плажен футбол. Част е от тима от 2012 г. и е известен с атрактивните си задни ножици, след които нерядко поразява противниковата врата.

 

 

Срещаме се след края на държавното първенство, в което тази година МФК „Спартак“ надделя без загубен мач. На старта в редовния сезон МФК „Спартак“ победи в Бургас последователно отборите на „Любимец-13“ с 8:3 и СА-МВР с  6:2. Във втория етап от първенството в Стара Загора МФК „Спартак“ се наложи с 6:3 срещу ФК  Русе, с 11:1 срещу „Свети Никола“ и с 10:0 срещу домакините от „Верея“. В последния трети етап пък бяха победени и тимовете на „Локомотив“ с 11:3  и на Медицинския университет с 15:2, като по този начин МФК „Спартак“ завърши редовния сезон с пълен актив от 21 точки, с 6 повече от втория в класирането. В директните срещи за титлата на игрището за плажни спортове във варненския квартал „Аспарухово“ МФК „Спартак“ започна с успех с 15:1 срещу „Свети Никола“, след което се наложи с 8:2 и срещу ФК Русе. В последния си двубой от суперфиналите МФК „Спартак“ победи и СА-МВР с 4:3, с което закръгли на десет от десет победите си през сезон 2019 година при голово съотношение 94:20 и спечели общо осма титла в историята си.

 

Зад радостта от спечеления трофей обаче прозира и горчивина – заради отнетия шанс на националния отбор за поредна година да представи достойно България във финалите на Евролигата. Плажните лъвове заслужиха квотата за турнира на най-добрите във Фигейра да Фош, след като завършиха втори в предварителна група 1 на надпреварата.

 

 

"Трикольорите" победиха Дания с 4:3 и Норвегия с 5:1 и отстъпиха на Грузия с 3:4, което бе достатъчно за българите да продължат към финалната фаза, но бяха принудени да се откажат в последния момент поради „административни“ причини, въпреки че по-рано през годината получиха уверение, че ще имат подкрепа за участие в Евролигата за сметка на пропуснатите световни квалификации. За всичко това вижте коментара на Павел Адамов в рубриката  „На спортна вълна“…

 

 

- Павел, с отбора на МФК „Спартак“ спечелихте шампионската титла по плажен футбол, без да загубите и мач. Толкова ли лесно беше, колкото изглежда отстрани?

- Не бих казал, че успехът дойде лесно. Резултатите, които постигаме, са плод на многобройните часове, прекарани в тренировки, и отдадеността на всеки един от отбора за общата кауза.

 

- С какво превъзхождахте останалите отбори през тази година?

- Най-вече с енергията, която всеки от нас влага в плажния футбол, а колкото повече енергия отделяш за  нещо, толкова по-добър ставаш в него. Няма как, без да тренираш, да се надяваш на резултати. Нашият отбор направи над 60 тренировки този сезон. Другите отбори не знам дали имат и 5.

 

 

- Кой от съперниците ви затрудни най-много? 

- Отборът на МВР, както и миналата година.

 

- За поредна година с МФК „Спартак“ прекрачихте груповата фаза на Шампионската лига. Доволен ли си от представянето?

- Прекрачването на групите само по себе си е успех, разбира се,  но имахме шанса и качествата да се класираме и по-напред.

- Ти си част и от националния отбор, няма как да не те попитам за достойното представяне в предварителната фаза на Евролигата и проваленото участие във финалите...

- Това е много болна тема за мен и за останалите момчета от отбора. Всички ние месеци наред живяхме и тренирахме с едничката цел да представим достойно родината на тези финали и, вярвайте ми, имахме качествата, волята и вярата да го направим. Не само е жалко, а дори е срамно да се класираш на финали на Евролигата и федерацията ти да не те изпрати поради “административни“ причини. Това класиране е плод на много усилия и много лишения от наша страна. Постигнахме го за сметка на  времето, откраднато от  нашите семейства, работа и приятели.  Отделихме това време за плажен футбол с вярата, че го правим не само от любов към спорта , а и за да можем да представим родината по най-добрия начин. Ако погледнете резултатите на националния отбор, ще разберете, че тези лишения и отдаденост не са напразни. Но сме безсилни пред решенията на хора, които от офисите си си поставят за цел да погребат единствения национален футболен отбор с възходящо развитие.

 

 

- Ще продължите ли с плажния футбол?

- Времето ще покаже…  След действията на тези родоотстъпници се запитвам дали да отделям енергията и времето си за нещо, което други с лека ръка захвърлят и се опитват да заличат.

 

- Ти самият защо се насочи към този спорт и преди колко време?

- Футболът винаги е бил моята страст, а плажният футбол ме привлече със своята атрактивност преди 9-10 години.

 

 

- Коя от победите, които сте постигнали до момента с МФК „Спартак“ и с националния отбор, ти е най-скъпа?

- Всички победи са скъпи, особено постигнатите с националната фланелка. Всяка победа с националния екип те кара да се гордееш, че си допринесъл за това България да е все по-разпознаваема на международната карта на плажния футбол.

 

- Вашите успехи със сигурност привличат към плажния футбол все повече фенове. Какво според теб трябва да се направи още за популяризирането на този спорт у нас?

- Най-вече хората, от които зависи плажният футбол - "администрацията“, трябва да го пожелаят истински и да осъзнаят переспективата за развитие на този спорт. След това е всичко останало. Ще се намерят и спонсори, и млади спортисти, но хората на върха, от които зависи плажният футбол, трябва да работят безкористно, с вяра в бъдещото на спорта и желание за неговото развитие.

 

 

- Освен намирането на финансиране кои са другите трудности, които срещате?

- Административните причини много пречат (смее се).

 

- Какво ти дава и какво ти отнема решението да се занимаваш с плажен футбол? Как успяваш да го съчетаваш с другите си ангажименти?

- Не е лесно... Често любимите ми хора са лишени от присъствието ми заради плажния футбол. Работата също понася "жертви " от моето отсъствие. Искам да благодаря на семейството си и на всички, с които работя,  за разбирането, помощта и съпричастността към моите спортни изяви. Нека знаят, че имат принос за всеки един успех на отбора както на национално, така и на клубно ниво.

 

- Какви качества трябва да притежава един футболист, за да успее на пясъка?

- Да има желание да се развива и воля да се усъвършенства.

 

 

- На какво се дължи силният отборен дух на МФК „Спартак“, респективно и на националния отбор? 

- На отдадеността  и волята на всеки един от нас. На вярата в съотборника, застанал рамо до рамо с теб, готов да поправи грешката на другия. От сърце благодаря  на всеки един от отбора и знам, че без приятелството и подкрепата помежду ни нямаше да сме това, което сме.

 

- Как се изгражда добрият колектив?

- С постоянство, с искреност, с вяра...и с треньор като Симеон Христов…

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА 

 

Още на тема плажен футбол от рубриката "На спортна вълна":


 

 

 

 

Коментари

Новини Варна