IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
12:31 | 16 август 2016
Обновен: 00:14 | 6 май 2024

Тайната, която крие Средиземно море

Намира се между Кипър, Крит и Египет

По материала работи: Златина Добрева
Тайната, която крие Средиземно море

Д-р Рой Гранот от университета Бен Гурион установи, че в източната част на Средиземно море е част от най-старата океанска кора, която е на 340 милиона години, съобщиха PhysOrg и сп. Сайънс.


Този участък е между Кипър, Крит и Египет. От 2012 г. до 2014 г. учените са събирали данни с магнитометър, теглен от изследователски кораб, като са са се движели по паралелни линии.


Така са изминали общо 7000 км.


Сравнявайки информацията с тази от предишна експедиция от 1998 г., д-р Гранот установи, че в т. нар. Басейн на Херодот скалите се характеризират от магнитни ивици, типични за океанската кора, образувана на средноокеанския хребет. При охлаждането на магмата там, магнетизирането на минералите в новообразуваните скали се насочва по посоката на земното магнитно поле. Съпоставяйки тези магнитни ивици с известните шарки на Африканската плоча от дългата й миграция на североизток, учените установиха, че Басейнът на Херодот може да е на 340 милиона години.


Обикновено океанската кора се рециклира в земната мантия сравнително бързо в субдукционните зони поради високата й плътност. Затова по-голямата част от океанската кора е на по-малко от 200 милиона години.


Басейнът Херодот вероятно е бил част от древния океан Тетида от времето на суперконтинента Пангея, информират БТА и Дарик.

 

 

Още по темата: Интересни факти за Папуа Нова Гвинея

Коментари

Новини Варна