IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:48 | 20 август 2016
Обновен: 14:52 | 28 април 2024

Три държави произвеждат половината кафе в света

70 държави в света произвеждат кафе

По материала работи: Юлиян Атанасов
Три държави произвеждат половината кафе в света

70 държави в света произвеждат кафе, а над 50% от количеството се произвежда само в три страни – Бразилия, Виетнам и Индонезия. През последните 50 г. производството на кафе и потреблението му се увеличават.  Нарастват и разнообразието от кафе напитки, както и вариациите, в които те се сервират. Държави като Китай, Ангола, Мианмар и Непал значително увеличават производството си на ободряващи зърна от началото на настоящия век. От 2000 до 20013 г. то се е увеличило съответно със 17% за Китай и Ангола, 14% за Мианмар и 13% за Непал. И докато големите производители реализират съществени печалби, то малките са изправени пред предизвикателства като климатичните промени.

В развитите държави обикновено има най-много потребители на кафе, но към тях все по-често се причисляват и представители на средната класа от развиващи се държави, става ясно от доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН – ФАО.

http://agrozona.bg/

Коментари

Новини Варна