В.Чернева: България трябва да е активна в дебата между ЕС и Турция
Директорът на българския офис на Европейския съвет по външна политика коментира изборите в Холандия и ролята на Турция
Публикувана: 20 Mar 2017 | 21:34

България трябва да е много активна в дебатa между Европейския съюз и Турция. Това е единствената печеливша стратегия. Това заяви Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.Тя коментира изборите в Холандия, ролята на дипломатическия скандал с Турция за резултатите от вота, както и бъдещите отношения между Брюксел и Анкара."Всяко търсене на двустранно решение, особено предвид това, че се намираме преди изборите, няма да е в наша полза. Нашата силна ръка е в рамките на ЕС и на европейската солидарност", каза Чернева.

 

На въпрос доколко предстоящото председателство през 2018 г. представлява шанс за България да се позиционира правилно, Чернева посочи, че страната ни няма време да чака до 2018 г. "Отношенията между ЕС и Турция ще се формулират през следващите седмици и месеци. Предполагам, че до май-юни ще видим нови развития по този въпрос и ако България иска да се позиционира, а тя има интерес, трябва да го направи незабавно", коментира тя.

 

Според директора на Европейския съвет по външна политика Брюксел изчаква резултатите от референдума в Турция през април. "Не е ясно как тези отношения ще успеят да се върнат в нормално русло, защото не можем да говорим за отношения от типа Турция-Русия, които през декември бяха в мъртва точка, а сега са на седмото небе", посочва Весела Чернева."ЕС може да започне да преразглежда статута на Турция като страна кандидат, може той да се замрази, както и да се ограничи достъпът до предприсъединителните фондове", казва още тя. Същевременно не бива да се подценява заплахата, че Турция може да спре да спазва споразумението за реадмисия на имигранти.

 

Колкото до изборите в Холандия Весела Чернева посочва, че партията на премиера Марк Рюте вероятно е спечелила поне 2-3 места заради дипломатическия сблъсък с Турция. Полза вероятно е имала и антиимигрантската партия на Герт Вилдерс. "Проевропейските партии, не само тази на Марк Рюте, но и либералите и християндемократите, излязоха с достатъчно убедителни резултати, така че да могат вероятно да направят заедно правителство след не много дълго време, така че Вилдерс да остане отново извън властта. Това е много добър знак включително и за Европа", коментира Чернева.

investor.bg

Четете още: 29 март - датата, на която Тереза Мей ще задейства Член 50

Коментари ( 0 )