IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:22 | 28 април 2017
Обновен: 09:21 | 10 април 2024

Размирици в Македония: Над 100 души са ранени

Македонският президент призова за разум след сблъсъците

По материала работи: Пламен Янков
Размирици в Македония: Над 100 души са ранени

Македонският президент Георге Иванов призова за разум и спокойствие след сблъсъците от четвъртък вечер. Над 100 души са ранени, след като гневна тълпа нахлу в парламента. Сред пострадалите има няколко депутати, включително и лидерът на опозиционната социалдемократическа партия Зоран Заев.

 

По непотвърдена и непроверена информация депутат oт една от албанските партии е в тежко състояние и е с опасност за живота. 

 

Георге Иванов каза в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща тази сутрин. Той призова за "разумно и отговорно поведение". 

 

"Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", заяви Иванов.

 

За днес той организира среща, на която са поканени лидерите на всички партии, за да обсъдят ситуацията. Заев обаче е малко вероятно да присъства на тези разговори. 

 

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента.

 

Има много манипулации. В бъдеще очаквам нещата да започнат да се успокояват. Кулминацията беше в четвъртък вечерта”, коментира за NOVA македонският журналист Ненад Живановски.

 

Междувременно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе разговори с македонския президент и призова гражданите да не се поддават на провокации. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател.

 

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

 

"Ние осъждаме нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя.

 

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, като каза, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията".

 

Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента.

 

То изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".

 

Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания, чието правителство призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка".

 

Албанското външно министерство каза, че следи "изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство".

 

"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", заяви министерството, цитирано от БТА.

 

Властите в Косово също изразиха тревога.

Коментари

Новини Варна