IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:05 | 29 април 2017
Обновен: 22:41 | 14 май 2024

Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Brexit

Демонстрираха единство преди раздялата с Лондон

По материала работи: Борис Проданов
Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Brexit

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха обща стратегия за действие по въпросите на Brexit днес в Брюксел, предаде БГНЕС.

 

„Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП.

 

Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година. На срещата на лидерите на ЕС френският президент Франсоа Оланд предупреди, че Великобритания трябва да плати цената за Brexit.

 

"Неизбежно ще има цена и разходи за Великобритания, това е изборът, който направиха", каза Оланд при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.

 

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. 

 

А най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа.

nova.bg

 

Коментари

Новини Варна