IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:22 | 6 септември 2017
Обновен: 20:47 | 20 април 2024

Юнкер отказа на Орбан пари за оградата с Хърватия и Сърбия

Солидарността не е шведска маса, написа шефът на ЕК

По материала работи: Слав Велев
Юнкер отказа на Орбан пари за оградата с Хърватия и Сърбия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа на Унгария пари за оградата по границата й с Хърватия и Сърбия.

 

Преди седмица премиерът Виктор Орбан писа до Брюксел с искане за 411 млн. евро, с които да се покрият половината от разходите за вдигането на оградата и издръжката на доброволци, ловци на имигранти.

 

"Солидарността е двупосочна улица. Има време, в което страните членки могат да очакват да получат подкрепа и друго, в които те в замяна, трябва да са готови да допринасят", пише в отговора на Юнкер до Орбан.

 

В него се казва още, че солидарността не е шведска маса, "от която може да се вземе ястието управление на границите, а да се откаже това за приемане на бежанци".

 

Шефът на Еврокомисията припомня на премиера, че той отказа предложението на Брюксел 54 000 бежанци да бъдат разселени от Унгария в другите страни от ЕС, както и че е върнал близо 4 милиона евро, дадени на Будапеща през 2015 г. за целта от европейския бюджет. Юнкер натъртва и че Унгария отказва да приема бежанци по европейските квоти за разселване на 160 хиляди души от Гърция и Италия, за което има европейско решение.

 

През последните 3 години Унгария е получавала пари за охраната на границите си от Брюксел, но заради слабо усвояване (33%) не е успяла да се възползва от голяма част от тях, пише в писмото.

 

Юнкер не спестява на Орбан и факта, че страната му е 8 по големина в ЕС получател на европейски фондове, чрез които също може да компенсира разходите си за мигрантите.

 

Що се отнася до искането за издръжка на доброволците-ловци на мигранти, председателят на Еврокомисията, заявява, че граничната служба на ЕС вече е предоставила експерти, които да помагат на унгарските граничари по браздата със Сърбия и дава да се разбере, че не би разглеждал други молби освен тези, отнасящи се до участието на Европейската гранична и брегова охрана, каквито Будапеща не е отправяла.

 

Междувременно Европейският съд в Люксембург отхвърли изцяло жалбите на Унгария и Словакия срещу европейската система за бежанските квоти. Двете държави искаха магистратите да обявят схемата за незаконна и неефективна. Съдът отхвърля жалбата във всичките й части, заявявайки, че Съветът на ЕС е имал право да я приеме, без единодушие и че причината тя да се изпълнява бавно е "липсата на сътрудничество от страна на някои страни членки".

 

Европейският съд смята, че прехвърлянето на бежанци от граничните Гърция и Италия във вътрешността на ЕС е временна мярка, която е трябвало да бъде предприета в извънредна ситуация. Става дума за 40 000 души, които трябва да бъдат разпределени до края на месеца. От тях Унгария не е приела нито един, а Словакия - 20 души.

 

Решението на магистратите задължава Будапеща и Братислава да започнат да изпълняват квотите си за прием под заплаха от финансова санкция от страна на Европейската комисия, чийто размер ще бъде определен допълнително.

 

Dnes.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна