IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
12:12 | 16 октомври 2017
Обновен: 22:51 | 20 април 2024

Лидерът на Каталуния иска диалог с Мадрид

Карлес Пучдемон не даде ясен отговор на въпроса дали ще обяви независимост на областта

По материала работи: Деян Михайлов
Лидерът на Каталуния иска диалог с Мадрид

Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон не отговори ясно на въпроса на правителството на Испания била ли е обявена независимост на автономната област. Регионалният лидер имаше срок до 10 ч. местно време в понеделник, за да изясни ситуацията, съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

В писмо, отговор до Мадрид, Пучдемон призова министър-председателя на Испания Мариано Рахой да се срещнат, за да „отворят пътя към диалог” през следващите два месеца.
Пучдемон напомня още, че процесът на излизане на региона от състава на кралството е бил спрян.

Лидерът на Каталуния смята, че създалата се в областта ситуация „се нуждае от политически отговори и решения”.

„Предложението ни за започване на диалог е искрено”, отбелязва Пучдемон в писмото си. Той призовава и за прекратяване на „натиска срещу населението и правителството на Каталуния”.

 „Писмото, което получихме, не дава отговор на въпроса ни”, заяви испанският министър на финансите Рафаел Катала. И добави, че властите в Мадрид смятат посланието за несъстоятелно, защото му липсва яснота.

За да избегне твърд отговор от страна на централното правителство, Пучдемон получава срок до четвъртък, за да се поправи положението. В противен случай властите могат да прибегнат до член 155 от Конституцията, който дава право за отмяна на самоуправлението на Каталуния. 

На проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния 90,18% от гласувалите се обявиха за независимост. Десет дни по-късно регионалните власти подписаха декларация за отделянето на областта от Испания. Документът обаче все още не е влязъл в сила.


nova.bg

Коментари

Новини Варна