IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:51 | 25 декември 2017
Обновен: 12:24 | 26 април 2024

Знаменитости, които светът изгуби през 2017-a - част първа

Оставиха дълбока следа в своята сфера и определено няма да ги забравим

По материала работи: Пламен Янков
Знаменитости, които светът изгуби през 2017-a - част първа

Светът се прости с емблематични и много известни хора през 2017 г. Всеки от тях остави дълбока следа в своята сфера и определено няма да ги забравим.

 

 

ЯНУАРИ 

 

Бившият президент на Португалия Мариу Соариш

 

 

На 92-годишна възраст си отиде бившият президент социалист на Португалия Мариу Соариш, смятан за бащата на демокрацията в тази страна. Соариш бе приет на 13 декември 2016 г. в спешно отделение в болница в Лисабон  с общо влошаване на здравословното състояние. 

Знаменитости, които светът изгуби през 2017-a - част втора

 

Бившият президент на Иран Акбар Хашеми Рафсанджани

 

 

Бившият ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани почина от сърдечна криза. Рафсанджани бе президент на Иран от 1989 г. до 1997 г. Рафсанджани беше на 82 години и продължаваше да бъде една от най-влиятелните фигури в Иран и след като изтече президентският му мандат.

 

 

Бившият германски президент Роман Херцог

 

 

На 82-годишна възраст почина бившият германски президент Роман Херцог. Херцог заемаше поста от 1994 до 1999 г. Той бе първият президент на обединена Германия.Преди това Херцог бе председател на Конституционния съд. Като член на Християндемократическата партия Херцог се бореше за реформи и е известен с речта си от 1997 г., в която призова за дълбоки промени в социалната политика и икономиката. 

 

Макар че в Германия президентът има предимно представителни функции, Херцог се ползваше с голям морален авторитет на този пост.

 

 

 

Нобеловият лауреат по медицина Оливър Смитис

 

 

Англо-американският учен Оливър Смитис, получил през 2007 година Нобеловата награда за физиология и медицина почина на 10 януари на 91-годишна възраст. Смитис беше отличен с престижната награда за разработката на технологии за генна манипулация при мишките.

 

Заедно с него Нобеловата награда си поделиха в същата година двама други учени от Великобритания и САЩ за отриването на принципите за въвеждането на специфични генни модификации при опитни мишки с използването на ембрионални стволови клетки.

 

 

Последният човек, стъпил на Луната - Юджийн Ендрю „Джийн“ Сърнан

 

 

Последният човек, стъпил на Луната Юджийн Ендрю „Джийн“ Сърнан – американски австронавт, последният към момента човек, стоял на повърхността на Луната, почина на 82-годишна възраст. Сърнан е бил командир на „Аполо 17“ през декември 1972 – последната лунна мисия на НАСА.

 

 

Мигел Ферер

 

 

Американският актьор Мигел Ферер почина от рак на 62-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис, щата Калифорния. Ферер стана известен на широката публика с участието си в популярни телевизионни сериали. Сред тях са "Морска полиция:Лос Анджелис", "Военни престъпления:Лос Анджелис, "Срещи с Джордан", "Разкази от криптата" и др.

 

Една от най-известните роли на актьора бе в култовия сериал "Туин пийкс", където влезе в ролята на агент от ФБР. Ферер бе незаменим в поддържащи роли на световноизвестни продукции като  "Робокоп", "Трафик" "Смотаняци-2" и др. Мигел Ферер е роден на 7 февруари 1955 г. в Санта-Моника, Калифорния, САЩ. Той бил най-големия от пет деца в семейството му, което е с корени от Пуерто Рико.

 

 

 

Гордън Кей

 

 

Британският актьор Гордън Кей, известен с ролята си на Рене Артоа в комедийния сериал за съпротивата през Втората световна война "Ало, ало", почина на 75-годишна възраст. Гордън Кей е роден на 7 април 1941 г. в Хъдърсфийлд, Англия, в работническо семейство. След като завършва училище, работи в Хъдърсфийлдското радио (взема интервю на групата "Бийтълс" през 1965 г.), в текстилната фабрика и във винената фабрика. Трудил се и във фабрика за трактори в Западен Йоркшир.

 

Започва актьорската си кариера през 1969 г. в сериала "Коронейшън стрийт". През 1982 г. е поканен да изиграе главната роля в комедийната поредица "Ало, ало", като участва във всички 84 епизода в 10-годишната история на сериала. През 1989 г. написва книга за хитовата си роля, която озaглавява „Рене и аз: Нещо като автобиография“. В нея той предоставя на читателя записки от своите преживявания през младежките си години на срамежлив хомосексуалист с наднормено тегло. На 25 януари 1990 година скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. 10 седмици Гордън Кей е в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите от случката, той до края на живота си носи белег на челото от нея.През 2007 г. се включва в турнето на „Ало, ало!“, но след това отказва публични изяви и води спокоен живот на пенсионер.

 

 

 

Мери Тайлър Мур

 

 

Популярната в миналото американска актриса Мери Тайлър Мур почина на 81-годишна възраст. За известността на актрисата допринася ролята й в сериала от 60-те години на миналия век "Шоуто на Дик Ван Дайк". За него тя получава две награди Еми и един Златен глобус. През 70-те години постига още по-голям успех с участието си в комедийното шоу "Мери Тайлър Мур". През 1980 г. участва във филма "Обикновени хора", режисиран от Робърт Редфорд.

 

В своята актьорска кариера Мери Тайлър Мур се снима общо в 60 филма и сериала. Талантът й е възнаграден със седем награди Еми, три Златен глобус, две Тони, а освен това е номинирана веднъж за Оскар. През 1992 г. Мур получи звезда на Холивудската алея на славата, а през 2012 г. беше удостоена с почетна награда на американската Гилдия на филмовите актьори за професионални постижения. Актрисата е поддръжник от дълго време на проучвания за диабета, след като е диагностицирана с болестта на около 30-годишна възраст.

 

 

ФЕВРУАРИ

 

Джаз изпълнителят Ал Жиро

 

 

На 76-годишна възраст почина джаз легендата Ал Жиро в Лос Анджелис. Легендата в джаза е печелил 5 пъти награди „Грами“. Роден е през 1940 година в Милуоки, Уисконсин. През 2007 година изнася концерт в България.

 

 

МАРТ

 

Австрийският здравен министър Сабине Оберхаузер

 

 

Министърът на здравеопазването на Австрия, Сабине Оберхаузер, почина след дълга борба с рака. 53-годишният министър беше диагностициран с рак на стомаха през 2015 г., но остана на поста си. Понякога тя работеше от болничното си легло, лекувайки се чрез химиотерапия, съобщава местното издание на The Local. Оберхаузер остави след себе си две дъщери.

 

 

 

Гигантът от „Игра на тронове” Нийл Фингълтън

 

 

Британският актьор Нийл Фингълтън, известен с ролята си на гиганта от армията на Манс Нашественика в сериала „Игра на тронове”, почина на 37-годишна възраст. През 2007 г. бившият баскетболист беше обявен за най-високия човек във Великобритания със своите 233 см.

 

 

 

Пола Фокс, написала едни от най-популярните книги за деца

 

Американската писателка Пола Фокс, известна с книгите си за деца, почина в Ню Йорк на 93 години, съобщи дъщеря й Линда Карол Баро на "Ню Йорк таймс.

 

Пола Фокс получава през 1974 г. медала Нюбъри (Newbery), който е най-високото отличие в областта на литературата за деца. През 1978 г. тя получава наградата "Ханс Кристиян Андерсен" за цялостното си творчество, предназначено за деца. Тя има над двадесетина книги за деца и шест романа за възрастни, всички концентрирани по темата за остаряването и разрушаването на нещата, независимо дали става дума за семейните отношения, за здравето или за любовта.

 

Когато се ражда, тя е изоставена от родителите си, които тръгват на пътешествие. Пола Фокс е възпитавана от близки роднини, след това от приятели и дори от пастор в малък град, в САЩ и в Куба, страната на нейната майка, преди да бъде прибрана от родителите си. Напуска окончателно семейството, когато става на 16, за да разгъне собствените си криле. Омъжена е била два пъти, има две деца и много внуци, сред които и актрисата и рок певица Къртни Лав.

 

 

Единственият шампион във Формула 1 и MotoGP Джон Съртис

 

 

Една от легендите в моторните спортoве - Джон Съртис, почина на 83-годишна възраст. Семейството му съобщи, че той е издъхнал в лондонската болница "Сейнт Джордж", където е постъпил за лечение на респираторни проблеми. Съртис ще остане в историята като единствения човек, печелил както титлата във Формула 1, така и световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP).

 

Той има общо седем световни титли при мотоциклетистите. Четири пъти е триумфирал в кралския клас (тогава 500 куб. см) - през 1956, 1958, 1959 и 1960 г., и три пъти във втория по сила клас (до 300 куб. см) - през 1958, 1959 и 1960 г. Кариерата му в MotoGP продължава от 1952 до 1960 г., като за този период постига 38 победи и 45 подиума в 51 състезания.

 

Англичанинът преминава във Формула 1 през 1960 г. и печели първата си победата в началото на втория си сезон, а през 1964 г. става световен шампион с "Ферари". Съртис се състезава във Формула 1 до 1972 г. Постига общо 6 победи и 24 подиума в 112 старта. Освен това той е участивал четири пъти в "24-те часа на Льо Ман", а най-доброто му класиране е трето място с "Ферари" през 1964 г.

 

През 1959 г. става Спортист на годината във Великобритания, а през 2016 г. е избран за командир на Ордена на британската империя.

 

 

Джони от „Систър Следж“

 

 

Джони Следж, член на музикалната група „Систър Следж“, почина на 60-годишна възраст в дома си в Аризона. Тя, заедно с трите си сестри Деби, Кейти и Сим, беше част от една от най-известните диско групи в света.


„Систър Следж“ са създадени като певчески квартет през 1971 г. Те се превръщат в суперзвезди, когато диското е в разгара си. Сред най-известните им песни са „We Are Family“, „He's the Greatest Dancer“ и „Lost in Music“. Сестрите имат над 100 музикални награди и стотици концерти на шест от седемте континента.

 

 

Британският актьор Джон Форджам

 

 

Британският актьор Джон Форджам почина в болница в английския град Уортинг на 76 години. Форджам се нарани на 8 март, след като падна от леглото в дома си в Източен Съсекс. Актьорът бе приет в болница, където почина след два дена.


Актьорът е известен с ролите си във филмите "Гаднярът", "Целувката на Дракона", "Италианска афера".

 

 

 

Създателят на Lada Niva Пьотр Прусов

 

 

В Толиати на 76-годишната възраст почина Пьотр Прусов - човекът, който създаде легендарния автомобил ВАЗ-2121, известен още като Lada Niva. За смъртта на конструктора съобщиха от компанията АвтоВАЗ. Именно Прусов е човекът, който създава първия в света всъдеход със самоносеща конструкция. Според мнозина именно това е и първият SUV-модел в света. За съвсем кратък период от време Lada 4x4, както също е позната тази машина, придобива огромна популярност не само в бившия СССР, но и в редица други държави.

 

По ирония на съдбата конструкторът така и не успя да доживее до 40-ия рожден ден на автомобила, който бе на 5 април. Прусов започва работа във ВАЗ още през 1970 г., а две години по-късно е назначен за главен конструктор на проекта "ВАЗ-2121 Нива". От 1998 до 2003 г. той е главен инженер на цялата компания, като участва в разработката на модели като "Ока", ВАЗ-2110, ВАЗ-2123 и семейството Lada Kalina. През 2007-2014 г. Прусов е водещ инженер на отдела за хомологация и проектиране на новите модели на компанията.

 

 

 

 

Иконата на рокендрола Чък Бери

 

 

Легендарният американски музикант, иконата на рокендрола Чък Бери почина на 90-годишна възраст, предадоха световните агенции. Чък Бери е бил намерен в безсъзнание в дома си в Сейнт Луис в щата Мисури. Опитите на лекарите да върнат към съзнание музиканта не се увенчали с успех и той бил обявен за мъртъв.

 

Пълното име на Чък Бери е Чарлз Едуард Андерсън Бери. Той е роден на 10 октомври 1926 г. в Сейнт Луис, щата Мисури. През 1986 г. е един от първите музиканти, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери е и в списъка на 100-те най-велики музиканти на всички времена на сп. "Ролинг стоун". Чък Бери е носител на награда Грами за специален принос към музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

 

Чък Бери е най-значимият цветнокож изпълнител, оказал влияние върху рокендрола и е смятан за един от пионерите в този стил. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Сред хитовете на Чък Бери са "Johnny B. Goode," "Roll Over Beethoven", "Sweet Little Sixteen", "Maybellene", "Thirty Days", "Too Much Monkey Business", "You can't Catch me", "School Days", "Rock and Roll music", "Carol", "Reelin' and Rockin'", "Around and Around", "Memphis, Tennessee", "Little Queenie", "Back in the USA", "Almost Grown", "Let it Rock", "Bye Bye Johnny", "Come on", "Don't you Lie to Me", "Go, Go, Go", "I'm Talking About you", "Nadine", "No Particular Place to Go", "You Never can Tell", "My Ding A Ling", "Hello Little Girl, Goodbye" и др. Най-популярните му парчета са композирани са от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Чък Бери е известен с прякора "лудите крака" заради несравнимите си движения на сцената.

 

Като дете учи китара. После става фризьор, жени се и става глава на семейство. За да свърже двата края всеки месец, той свири на китара в клубове и така е забелязан от прочутия блусмен Мъди Уотърс. През 1955 г. записва първата си песен и това "Maybellene", превърнала се във феноменален успех. В края на 50-те години музиката на Чък Бери е навсякъде. Песните му са посветени на прости и универсални теми, вълнуващи младежите - купони, флиртове, коли, училище. Така Чък Бери става герой на бялата младеж, привлечена от рокендрола.

 

През годините Чък Бери и има и немалко проблеми със закона, сред които данъчни измами и нарушаване на нравствените правила. На 90-ия си рожден ден след близо 40 години без нов албум, Чък Бери поднесе изненада - предстоящ албум, озаглавен просто "Чък". Той е записан в студио близо до Сейнт Луис и трябваше да се появи на пазара през настоящата година.

 

 

Дейвид Рокфелер

 

 

Американският милиардер, банкер и филантроп Дейвид Рокфелер почина в САЩ на 101 години. Той е починал спокойно в съня си в дома си в Покантико хилс, Ню Йорк, уточни говорител на семейство Рокфелер, цитиран от Асошиейтед прес.

 

Дейвид Рокфелер е шестото дете на Джон Д. Рокфелер Джуниър и внук на съоснователя на Стандард ойл (Standard Oil) Джон Д. Рокфелер.След като починаха по-големите му братя и сестри, Рокфелер бе начело на обширна мрежа от семейни интереси - както бизнес, така и филантропски - простиращи се от опазване на околната среда до изкуство.Той ръководеше банката, която сега носи името Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase).Чествайки 100-ния си рожден ден през 2015 година, той дарява 1000 акра земя до национален парк в Мейн.

 

 

 

 

Носителката на Златен глобус Кристин Кауфман

 

 

Кристин Кауфман, която е първата австрийска актриса, носител на Златен глобус, почина на 72-годишна възраст. Бившата съпруга на американския актьор Тони Къртис почина след боледуване от левкемия в Мюнхен.


Родената през 1945 г. Кристин Кауфман прави дебюта си в актьорската професия през 1952 г. и печели наградата Златен глобус за холивудския си дебют "Town Without Pity" през 1961 г. Във филма тя играе ролята на немско момиче, изнасилено от американските войници. Партнира й Кърк Дъглас. Среща Тони Къртис една година по-късно и двамата сключват брак през 1963 г. Имат две дъщери, преди да се разведат през 1968 г. Кристин Кауфман продължава с актьорството, като по-късно пише книги за здраве и красота и създава собствена линия козметика.

 

 

Агустина Кастро

 

 

Агустина дел Кармен Кастро Рус - най-малката сестра на Фидел и Раул Кастро, е починала в Куба на 78-годишна възраст, предаде АП. Агустина Кастро е починала в болница в Хавана заради усложнения след неотдавнашна операция, последвала счупване на таза, съобщи една от другите сестри - Хуанита. Тя допълни, че Агустина е била в лошо здравословно състояние повече от година.


Агустина бе най-малката сред седемте деца Кастро, сред които Фидел и Раул. Тя никога не е заемала пост в кубинското правителство и стоеше в сянка, за разлика от нейните братя, които колективно управляват страната от близо 60 години. Хуанита пък е изтъкнат член на Кубинско-американска активистка организация в Южна Флорида, посочва АП.

 
Кремираните останки на Агустина Кастро са били поставени в гробница в семейната къща в източна Куба, където се намират и тези на Рамон и Анхелита. Фидел Кастро почина през ноември на 90-годишна възраст, малко повече от 10 години, след като тежко заболяване го принуди да се оттегли от властта. Раул, който наследи брат си като лидер на Куба, навършва 86 години през юни, напомня АП.

 

 

Нобеловият лауреат за физика Алексей Абрикосов

 

 

Носителят на Нобелова награда за физика Алексей Абрикосов почина на 88-годишна възраст, предаде ТАСС. "Почина академик Алексей Абрикосов, съветски и американски физик-теоретик, Нобелов лауреат за физика за 2003 г. Той беше на 88 г.", пише в съобщението на бившия министър на образованието и науката в Русия Дмитрий Ливанов.

 

Заедно с Виталий Гинзбург и Антъни Легет, Алексей Абрикосо получи Нобелова награда за физика през 2003 г. за работата си по теорииите за свръхпроводници и свръхфлуидни течности.

 

 

 

АПРИЛ

 

Създателят на знамето символ на гей движението Гилбърт Бейкър

 

 

Американският творец и активист Гилбърт Бейкър, създател на знамето с цветовете на дъгата, станало символ на движението за правата на гей общностите, почина на 65-годишна възраст, съобщиха световните агенции. Бейкър сътвори известното знаме с осемте цвята за Деня на хомосексуалната свобода през 1978 година. Това събитие впоследствие вдъхнови гей прайдовете, които станаха популярни из цял свят.

 

Бейкър е бивш войник, който сам се научил да шие, когато бил на около 20 години. Той се включва в зараждащото се движение ЛГБТ в Сан Франциско. Гилбърт се сближава с активиста и политик на тази инициатива Харви Милк, който впоследствие е убит.

 

 

 

Бивш английски национал Уго Ехиогу

 

 

Бившият английски национал Уго Ехиогу почина на 44-годишна възраст. Той получи инфаркт на базата на Тотнъм, където работи като треньор.

 

Ехиогу има четири изиграни мача за националния отбор на Англия. Той има над 200 мача за Астън Вила между 1991 и 2000 г. След това прекара седем години в Мидълзбро. Той е печелил Купата на Лигата на 3 пъти - с Астън Вила (1994 и 1996 г.) и Боро (2004). Бранителят освен това е играл за Уест Бромич, Лийдс, Рейнджърс и Шефилд Юнайтед преди да се откаже през 2009 г. Уго започна работа като треньор в Тотнъм през 2014 г.

 

 

МАЙ

 

Диджеят на „Children“ Робърт Майлс

 

 

На 47 години почина Робърт Майлс, dj и продуцент. Той е роден в Швейцария, но има и италиански произход. С песента "Children", хит от лятото на 1996 година от албума "Dreamland", накара цяло едно поколение да танцува. Новината за смъртта на Роберто Кончина, както е истинското име на музиканта, бе  съобщена от специализираното списание Edm identity.

 

Кончина е израсъл в Северна Италия, до град Удине. Живееше в Ибиса и е бил болен от дълго време. Той е единственият италианец, който печели Brit Awards за най-добър световен нов певец през 1997 година.Парчето става един от най-големите танцови хитове на всички времена. То оглавява класациите в повече от 12 страни по света. Превърнал се в звезда, Майлс започва да продуцира по-експериментален начин на звучене и постепенно се оттегля от светлината на прожекторите.

 

Вокалистът на Soundgarden Крис Корнел

 

 

Вокалистът на Soundgarden и Audioslave Крис Корнел почина на 52 години. Агентът му нарече смъртта на Корнел "внезапна и неочаквана".

Коментари

Новини Варна