IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:07 | 25 декември 2017
Обновен: 16:41 | 26 март 2024

Знаменитости, които светът изгуби през 2017-a - част втора

Оставиха дълбока следа в своята сфера и определено няма да ги забравим

По материала работи: Пламен Янков
Знаменитости, които светът изгуби през 2017-a - част втора

Светът се прости с емблематични и много известни хора през 2017 г. Всеки от тях остави дълбока следа в своята сфера и определено няма да ги забравим. 

 

Знаменитости, които светът изгуби през 2017-a - част първа

 

Световният шампион в MotoGP Ники Хейдън

 

Бившият световен шампион в MotoGP Ники Хейдън почина на 35-годишна възраст в следствие на тежките травми, получени след пътен инцидент, който претърпя в Италия през миналата седмица.

 

Американецът бе блъснат от автомобил докато караше велосипед в провинция Римини на Адриатическото крайбрежие на Италия.

 

Роденият в Кентъки Хейдън спечели световната титла в MotoGP през 2006 година след епична битка с Валентино Роси. Той кара за Хонда и Дукати между 2003 и 2015 година. В последните два сезона Хейдън кара в Световния Супербайк шампионат, а преди година спечели първото си състезание на Сепанг. След надпреварата на Имола, която се оказа последна в кариерата му, Хейдън бе 13-и по точки в генералното класиране.

 

 

Сър Роджър Мур – третият Джеймс Бонд

 

Актьорът сър Роджър Мур, най-известен с ролята си на Джеймс Бонд в култовите филми, е починал на 89-годишна възраст.

 

 "С тежко сърце трябва да съобщя, че нашият обичен баща, сър Роджър Мур, почина в Швейцария след кратка, но смела битка с рака", се каза в съобщение на семейството.  

 

Роджър Мур е изиграл ролята на тайният агент седем пъти.

 

От 1999 г. е командор на Британската армия, а през 2003 година получава рицарско звание заради приноса му към благотворителността.

 

 

Дизайнерката Лаура Биаджоти

 

Италианският дизайнер Лаура Биаджоти почина на 73-годишна възраст в болница в Рим. 

 

Дизайнерката се е почувствала зле, след което е приета в болница със сърдечен удар.

 

Лаура Биаджоти е родена на 4 август 1943 г. Започва кариерата си през 60-те години на миналия век, продължавайки делото на своята майка Делия Биаджоти. През 1972 г. дебютира със собствена колекция. 

 

Световните медии я наричаха „кралицата на кашмира“.

 

Тя е първият западен модист с ревю в комунистически Китай през 1988 и в Москва през 1995 г. Освен висока мода тя създава прет-а-порте и линия парфюми.

 

 

ЮНИ

 

 

Рапърът Prodify от Mobb Deep

 

Рапърът Продиджи (Prodigy), член на "Моб Дийп" (Mobb Deep), почина в Лас Вегас, Невада на 42 години, съобщи агент на групата.

 

Рапърът страдал от дете от генетичното заболяване сърповидна анемия. Продиджи се ражда под името Албърт Джонсън. Той обаче е известен на милиони като част от легендарния нюйоркски рап дует "Моб Дийп".

 

Заедно с другия член на "Моб Дийп" Havoc те преживяват най-добрия си период през 90-те години на XX век с албума The Infamous и парчето Shook Ones.

 

 

ЮЛИ
 

Актьорът Нелсън Елис

 

Актьорът Нелсън Елис, известен с ролята на Лафайет от сериала "Истинска кръв“, почина на 39 години от усложнение след сърдечна недостатъчност, съобщиха световните информационни агенции.

 

Нелсън Елис беше също сценарист и театрален режисьор. Освен в сериала "Истинска кръв", той се е снимал в сериала "Елементарно" и във филмите "Иконом на седем президента" в ролята на Мартин Лутър Кинг младши, "Историята на Джеймс Браун" и "Южнячки".

 

 

Вокалистът на Linkin Park Честър Бенингтън

 

Честър Бенингтън, водещият вокалист на рок група Linkin Park се е самоуби в средата на 2017 г.. Той беше на 41 години.

 

Като водещ вокалист на Linkin Park, Бенингтън издаде седем успешни студийни албума. Преди новината за смъртта на Бенингтън, групата пусна новия клип за "Talking to Myself", песен от последния им албум One More Light.

 

 

Актьорът Джон Хърд, известен с ролите си в "Сам вкъщи" и "Гладиатор"

 

Джон Хърд, холивудският актьор, който нашумя с ролите си в "Сам вкъщи" и "Гладиатор", почина на 72 г., пише "Индипендънт".

 

Тялото на Хърд е открито в хотел в Пало Алто, Калифорния, от камериерка. Съобщава се, че той е отседнал в хотела след "малка операция на гърба".

 

Освен в двата известни филма, Хърд е участвал в редица други филми и телевизионни сериали, включително "Семейство Сопрано" и "Маями вайс".

.

 

 

Иконата на френското кино Жана Моро

 

Френската актриса Жана Моро, добила световна известност с ролята си във филма „Жул и Жим” на Франсоа Трюфо (1962), участвала в някои от най-харесваните от критиците филми на 20 в., почина на 89-годишна възраст.


Актрисата, чийто дрезгав глас и завладяваща красота очароваха кино публиката, е открита мъртва в дома си в Париж, съобщи агентът й.


Жана Моро е родена в Париж. Тя е видна фигура във френското кино и една от водещите актриси на театър „Комеди Франсез“. Дебютира като актриса в киното с филма „Последна любов“ (1949), а като режисьор е известна с филма „Девойката“ (1979). Първият филм, който режисира, е „Светлина“ (1976), а общият брой на филмите, в които участва е над 115.


Носителка е на „Сезар“ за най-добра актриса, както и на БАФТА и на награда от филмовия фестивал в Кан. Има и няколко награди за цялостна кариера.


„Вървя към смъртта. Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре. Като спирала, като стълбата на Яков. Изкачваш се, докато изчезнеш... Имаш известно време. Имам време, колкото да живея, колкото да свърша нещо, което трябва да направя", признава малко преди да почине Жана Моро.


Името й нашумява със зараждането на френската „нова вълна" в киното. Тогава нейният бивш съпруг, вече покойният режисьор Луи Мал, я заснема в емблематичните си филми „Любовници" (1958) и „Асансьор за ешафода" (1958). Веднага след премиерата им Моро се превръща в символ на независимото кино, каквото по онова време с необикновен ентусиазъм правят младите Клод Шаброл, Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар.


В епохата на авторското кино тя участва в етапни творби на века – „Жюл и Жим" на Трюфо, „Дневникът на една камериерка" на Луис Бунюел, „Валсиращите" на Бертран Блие. Знаменитият моделиер Пиер Карден я нарича „великата жена на френското кино", а титанът Орсън Уелс я нарича най-великата актриса в историята на киното.
Моро е единствената актриса в света, която два пъти е била шеф на журито на фестивала в Кан. Тя обожава киното. В Париж дори има киносалон с нейното име. Неслучайно нарича седмото изкуство „оръжие, което не пролива кръв". Облечена от глава до пети в „Шанел", звездата е от най-известните арт хулиганки, в чиито уста попържването звучи чаровно.

 

Дикцията си дължи на майка си. Жана е самоука, не е взела матура. Работи и чете. Четенето е нейния наркотик и свобода. Научава се да чете и да пише на 4-годишна възраст, с помощта на чичо й Арсен... Така на девет години прочита „Грехът на абат Муре” на Емил Зола.


 

 

АВГУСТ

 

Сам Шепърд, един от големите в киното и театъра

 

Почина Сам Шепърд, едно от големите имена в киното и театъра. Сам Шепърд е носител на "Пулицър" за драматургия, номиниран за "Оскар" за поддържаща роя в киното.

 

Известният драматург, чиито пиеси хроникират недостатъците на семейства и мачовци в американския Запад, почина на 73-годишна възраст, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от “Монитор“.

 

Говорителят му Крис Боно заяви, че Шепърд е починал в дома си в Кентъки вследствие на усложнения от амиотрофична латерална склероза, известна също като болест на Лу Гериг.

 

Сам Шепърд е роден във Форт Шеридан, Илинойс, но израства в ранчо в Калифорния.

 

Автор е на 44 пиеси и редица книги, къси разкази, написал е също мемоари. През 1979 г. пиесата му "Погребаното дете" му носи "Пулицър" за драма.

 

Снимал се е в много филми, сред които "Райски дни", "Хамлет", "Блек Хоук", "Парола: Риба меч", "Паяжината на Шарлот", "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд". За участието си в "Истински неща" е номиниран за "Оскар" за актьор в поддържаща роля. Автор е също на редица сценарии, включително тези за "Луд за любов" на Робърт Олтман и "Париж, щата Тексас" на Вим Вендерс.

 

Той живееше заедно с певицата и поетеса Пати Смит, а след това близо 30 години с актрисата Джесика Ланг, от която има две деца.

 

 

Британският актьор Робърт Харди

 

На 91 г. почина британският актьор Робърт Харди, съобщи семейството му, цитирано от БиБиСи.

 

Роднините на актьора отбелязват, че той е имал "страхотен живот" и "много ярка кариера в театъра, телевизията и киното в продължение на повече от 70 г.".

 

Харди участва в британския телевизионен сериал All Creatures Great and Small, а през последните години се снима и в "Хари Потър" като Корнелиус Фъдж. Известен е и с много роли като премиера Уинстън Чърчил.

 

СЕПТЕМВРИ

 

 

Хю Хефнър

 

Основателят на "Плейбой" Хю Хефнър почина на 91-годишна възраст. От изданието обявиха, че той е издъхнал по естествени причини в дома си - известното имение "Плейбой" в Лос Анджелис.

 

Хефнър започва издаването на легендарното списание през далечната 1953-та от собствения си апартамент. Още първия брой включва голи снимки на Мерилин Монро и се превръща в абсолютен хит.  В най-силните си години "Плейбой" достига тираж от 7 милиона, преди популярността му да намалее с появата на интернет.

 

Хю Хефнър беше познат с демонстрация на бохемски живот. Смята се, че състоянието му значително е намаляло през годините. Женил се е два пъти, има 4 деца.

 

 

Германският разследващ журналист Юрген Рот

 

Почина германският разследващ журналист Юрген Рот. От година той водеше битка с рака, съобщиха негови колеги във „Фейсбук.

 

Юрген Рот е роден през 1945 година във Франкфурт на Майн. От 1971 година публикува книги и прави телевизионни документални филми за организираната престъпност с акцент върху Източна Европа, Германия и международния тероризъм.

 

В България е известен с книгата „Новите български демони“, предизвикала огромен пазарен и медиен интерес.

 

ОКТОМВРИ

 

 

Рок музикантът Том Пети

 

Американският рокендрол музикант Том Пети почина на 66-годишна възраст, след като получи масивен инфаркт. Новината бе потвърдена от мениджъра и семейството му, пише Reuters.

 

Пети е получил масивен сърдечен арест в дома си в Малибу и бил откаран в спешното отделение на болницата в Санта Моника, където е бил поставен на животоподдържащи системи. Заради липсата на мозъчна активност обаче, те са били изключени.

 

Томас Пети става известен с бандата си „Tom Petty and the Heartbreakers”. Той свири заедно с легендите Боб Дилън, Рой Орбисън, Джордж Харисън и Джеф Лин.

 

 

 

 

Легендата на френското кино Даниел Дарийо

 

Легендата на френското кино Даниел Дарийо е починала в дома си в северозападната част на Франция на 100-годишна възраст, съобщи Франс прес.

 

Нейното здравословно състояние се влошило напоследък вследствие на падане. Актрисата е играла в над 100 филма и отпразнува стотния си рожден ден през месец май.

 

 

Един от създателите на АС/DC Джордж Йънг

 

На 70-годишна възраст почина австралийският рокмузикант Джордж Йънг, свирил в групите Easybeats и АС/DC.

 

С болка в сърцето трябва да съобщим за загубата на нашия любим приятел и наставник Джордж Йънг. Без неговата помощ нямаше да има AC/DC... Заради всичко, което е направил през целия си живот, ще си спомняме за него с благодарност и ще го държим близко до сърцата си, се казва в информацията, качена на официалната страница на бандата във Фейсбук. 

 

 

НОЕМВРИ

 

Момичето на Бонд“ Карин Дор

 

Германската актриса и бивше момиче на Бонд Карин Дор почина на 79-годишна възраст, съобщават ДПА, американски и британски издания. Дор е родена през 1938 г. във Висбаден. Филмовата ѝ кариера започва през 1954 г. Традиционно изпълнява роли на невинни героини, нуждаещи се от защита.

 

Международна слава ѝ носи превъплъщението в образа на вражеската агентка Хелга Бранд във филма "Човек живее само два пъти" (1967) от поредицата за Джеймс Бонд, запленена от очарователния британски шпионин (в ролята Шон Конъри).

 

Карин Дор се е снимала и в холивудския шпионски трилър "Топаз" (1969) на Алфред Хичкок. През първото десетилетие на новия век Дор се изявява основно на сцената, но има роли и в няколко филма. 

 

 

Наим Сюлейманоглу

 

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу е починал в болницата "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, където му бе извършена трансплантация на черен дроб, съобщи турският телевизионен канал НТВ.

 

Преди една седмица Наим бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

 

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб неговите близки, приятели, почитатели, спортните деятели, цяла Турция.

 

 

Китаристът на AC/DC Малкълм Янг

 

Знаменитият китарист Малкълм Янг, съосновател на легендарната рок банда AC/DC, почина на 64-годишна възраст, съобщи австралийското издание "Сидни морнинг хералд".Майсторът на мощните китарни рифове, донесли световна слава на групата, страдаше от деменция през изминалите три години.

 

На последното турне през 2014 г. за представянето на албума "Rock Or Bust" той беше заместен от племенника му Стиви.Съобщава се, че Малкълм Янг е починал спокойно, заобиколен от семейството си.Той ще бъде запомнен като композитор, китарист, шоумен и продуцент, вдъхновил мнозина с магията на рок музиката.

 

 

Дизайнерът Азедин Алая

 

Френско-тунизийският дизайнер Азедин Алая почина на 77-годишна възраст, съобщиха от неговата модна къща. Авторът на едни от най-бляскавите вечерни рокли, носени в Холивуд, отказваше да участва в международните седмици на модата и представяше своите нови колекции, когато сам реши. Добил популярност през 80-те години, дизайнерът организираше своите ревюта в парижкия си магазин, печелейки вярна клиентела, която търси лукс без излишна помпозност. Сред неговите верни почитатели бе бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, супермоделът Наоми Кембъл, която дълго време е негово протеже, и други.

 

Алая е роден в семейство на фермери в Тунис през 1940 г. Завършва скулптура в училището по изкуства в столицата и впоследствие работи като помощник в шивашко ателие в един от бедните й квартали.През 50-ти години се мести в Париж, където работи за марки като „Диор“ и „Ги Ларош“, преди да започне самостоятелната си кариера. Той става известен с женствените, секси тоалети и подчертаването на женските форми. През годините негови музи са били френската певица и актриса Арлети, холивудската икона Грета Гарбо и певицата и актриса от Ямайка Грейс Джоунс.През 2000 сключва договор за съвместна работа с „Прада“, но го прекратява седем години по-късно, за да се присъедини към швейцарската марка за луксозни стоки „Ришмон“.

 

 

 

Дейвид Касиди

 

На 67-годишна възраст почина американският певец и актьор Дейвид Касиди, звездата от телевизионните серии от 70-те "Семейство Партридж", съобщиха информационните агенции, цитирайки семейството и пиарът му.

 

Касиди е починал в болница във Флорида. През февруари актьорът каза пред медии, че спира сценичните си изяви, защото страда от деменция.

 

ДЕКЕМВРИ

 

 

Първият играч с победа без загубен гейм на Голям шлем Никола Шпеар

 

На 73-годишна възраст почина бившият тенисист Никола Шпеар в родния си град Суботица. През 1977 година той записа най-доброто си класиране в световната ранглиста - 78-мо място, като остава в историята на тениса като първият играч, постигнал победа без загубен гейм на турнир от Големия шлем.


В началото на Откритата ера през 1968 година Шпеар побеждава Даниел Конте в първи кръг на “Ролан Гарос” с 6:0, 6:0, 6:0.

 

След него само четирима души са постигали такова нещо - Карел Новачек го направи също на “Ролан Гарос” през 1987 година срещу Бенгочека, Стефан Едберг на “Уимбълдън” срещу Ериксон, Иван Лендъл на US Open срещу Моар и Сержи Бругера през 93-а пак на “Ролан Гарос”.

 

 

Джони Холидей

 

Почина френската рок легенда Джони Холидей. Това съобщи съпругата на 74-годишния музикант.

 

"Пиша тези думи и не вярвам в тях. И все пак това е така. Мъжът ми го няма вече. Той ни напусна тази нощ. Целия си живот живя мъжествено и достойно", написа съпругата на Холидей в социалните мрежи.

 

Около година музикантът се бори с рак на белите дробове. Химиотерапията обаче се е отразила негативно на здравето му и състоянието му се е влошило.

 

Роденият в Париж Джони Холидей има над 400 турнета, събрали повече от 15 милиона зрители. До 2005 г. продава около 80 милиона диска. Общо 18 от албумите му са платинени.

 

Пише много песни в стила шансон, както и музика за филми.

Коментари

Новини Варна