IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:00 | 2 януари 2018
Обновен: 22:18 | 23 април 2024

Близо 450 арестувани след протест в Иран

Може да получат смъртни присъди

По материала работи: Слав Велев
Близо 450 арестувани след протест в Иран

Близо 450 души са били арестувани от събота в иранската столица Техеран, засегната по-слабо в сравнение с малки градове от сегашното протестно движение в страната срещу икономическите трудности и срещу властта, предаде Франс прес.

 

"Двеста души бяха арестувани в събота, 150 в неделя и около 100 - в понеделник", съобщи заместник-префектът на Техеран Али-Асгар Насербахт пред агенция ИЛНА.

 

Едва няколкостотин човека се опитаха през последните три дни да демонстрират в столицата, но в много градове в провинцията избухна насилие от началото на протестите, които започнаха в четвъртък във втория по големина ирански град, Машхад.

 

Ръководителят на Революционния съд в Техеран предупреди, че на арестуваните протестиращи в Иран може да бъдат наложени смъртни присъди, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенция Тасним. Муса Газанфарабади каза, че "очевидно едно от обвиненията може да бъде "водене на война срещу Бог". В Иран това е престъпление, за което се налага смъртно наказание, отбелязва АП.

 

Газанфарабади каза, че някои протестиращи ще бъдат изправени скоро пред съда по обвинения, че са действали срещу националната сигурност и нанасяне на щети на обществена собственост. Участието в митинги, които не са разрешени от вътрешното министерство, е незаконно, подчерта той.

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна