IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
18:30 | 21 юни 2018
Обновен: 19:36 | 15 март 2024

Нови европравила за авторското право могат напълно да променят интернет

Всичко, качено в социалните мрежи, ще бъде изтривано, ако не отговаря на правилата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нови европравила за авторското право могат напълно да променят интернет

Членовете на Еврокомисията по правни въпроси в ЕП по време на дебата за Директивата за защита на авторските права в единния цифров пазар.Комисията по правни въпроси в ЕП даде зелена светлина на Директива за авторското право в цифровия единен пазар, предложена от ЕК, въпреки че някои от разпоредбите в нея предизвикаха сериозни дебати. Най-спорен е член 13, който според експерти може напълно да промени интернет. Той предвижда всички доставчици на интернет услуги да въведат задължителни филтри за следене, разпознаване и триене на съдържание, което е в разрез с авторските права. Чрез тези филтри в реално време ще сканират всяка информация (видео, аудио, текстове, скрийншоти, и др.), която се качва и споделя в онлайн платформите. Подобна промяна сериозно ще засегне и сайтове като Wikipedia. Противниците на разпоредбата твърдят, че така се създават предпоставки за масова цензура и това ще убие по-малките интернет платформи, тъй като технологията за подобни филтри е скъпа и с нея разполагат само интернет гиганти като Google, Facebook и YouTube.

 

Около член 11 от директивата също се разгоря дебат. Той предвижда всяка държава - членка на ЕС, да разработи нови правила за авторско право в сферата на разпространението на новини. За да се качи линк към новинарско съдържание, то това трябва да бъде направено по начин, който отговаря на наложените ограничения и на изискванията в законодателствата на всички 28 страни членки, или пък ще трябва да се получи специално разрешение за това.След одобряването на директивата от правната комисия на ЕП предстои разглеждането й в пленарната зала. Гласуването се очаква през декември 2018 г. или в първата половина на 2019 г.

segabg.com

Четете още: Лъв избяга от клетката си в зоопарка в Брюксел

 

Коментари

Новини Варна