IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:40 | 12 ноември 2018
Обновен: 13:32 | 28 март 2024

Макрон определи патриотизма като противоположност на национализма

Френският президент критикува остро в речта си Доналд Тръмп

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Spiegel.de

Макрон определи патриотизма като противоположност на национализма, съобщава германската медия Spiegel.de.

 

В речта си по повод края на Първата световна война френският президент Емануел Макрон предупреди за опасностите от национализма. "Старите демони", които доведоха до избухването на войната и смъртта на милиони хора, отново ще станат по-силни, заяви Макрон в речта си пред Триумфалната арка в Париж.

 

Близо 70 държавни и правителствени ръководители от цял ​​свят са пътували за церемонията по честването на 100 години от края на Първата световна война във френската столица, за да си припомнят за примирието на 11 ноември 1918 г. Сред гостите беше Доналд Тръмп, чиято политика Макрон остро критикува, без да изрича директно името на американския президент.

 

"Патриотизмът е точно обратното на национализма. Национализмът е измяна на патриотизма", каза Макрон. "Който казва: "Нашите интереси на първо място, без значение какво се случва на другите, унищожава най-ценното, което една нация може да има; което прави една нация велика и което е най-важното - нейните морални ценности".

 

Очевидно френският президент се позова на лозунга за кампанията на Тръмп "Америка първо", "Америка на първо място", както и на изказвания, в които самият американски президент се описва като "абсолютен националист".

 

Самият Тръмп, който бe изминал няколко метра от бюрото на Макрон, не показа изразителна реакция на думите на домакина.

 

Френският президент призова: "Нека обединим надеждите си, вместо да противопоставяме страховете си".

 

Още преди речта на Макрон Тръмп се отдалечи от другите участници в тържествената церемония. Докато домакинът и почти всички други гости са настанени в подножието на Триумфалната арка в автобуси до мястото на честване, Тръмп е избрал друг път: Той караше в отделен конвой в своя президентска лимузина на Шанз-Елизе в Париж.

 

При това възникна инцидент: Две голи жени се изкачиха над бариерите по ръба на пътя и се опитаха да се доберат до конвоя на Тръмп. Докато едната демонстрантка бе спряна незабавно, втората жена успя да стигне до лимузината на американския президент на няколко метра. Малко след това феминисткото движение на Фемен се обяви за действието.

 

След Тръмп руският президент Владимир Путин бе последният присъстващ на събитието. Той се ръкува с Тръмп и съпругата му Мелания и вдигна десния си палец.

 

Bloombergtv.bg

 

Четете още:

 

Путин се надява на подновени преговори по ядреното споразумение със САЩ

Коментари

Новини Варна