IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:51 | 18 януари 2019
Обновен: 15:32 | 15 април 2024

Два руски изтребителя се сблъскаха в Далечния изток

Екипажите на самолетите са катапултирали

По материала работи: Пламен Янков
Два руски изтребителя се сблъскаха в Далечния изток

Два руски изтребителя-бомбардировача Су-34 са се сблъскали над акваторията на Японско море. Екипажите са катапултирали, съобщи руското министерство на отбраната.

 

За сблъсък между двата военни самолета в Далечния изток съобщиха информационните агенции. От военното ведомство заявиха, че самолетите не са се сблъскали, а само са докоснали един друг във въздуха.

 

„На 18 януари в 8,07 ч. /московско време/ при изпълнение на планов учебно-тренировъчен полет над акваторията на Японско море на 35 км от брега при отработване на маневриране е станало докосване във въздуха на два самолета Су-34 от далекоизточното обединение на ВВС и ПВО“, се казва в съобщението.

 

„Екипажите на самолетите са катапултирали“, заявиха от военното министерство.

 

Самолетите са изпълнявали полет без боекомплекти, подчертаха още от ведомството.

 

Военните издирват екипажите на двата самолета, в търсенето участват самолет Ан-12 и хеликоптери Ми-18, се казва в съобщението.

 

Най-новият изтребител-бомбардировач Су-34 е разработен от компанията „Сухой“ и е предназначен за нанасяне на удари по наземни цели на противника. Първият контракт за доставка на Се-34 беше сключен с министерството на отбраната на Русия. Четири години по-късно той беше приет на въоръжение, припомня Би Би Си, цитирана от dnes.bg.

 

Далечността на полета на Су-34 е до 4000 км, максималната скорост – до 1900 км/ч, бойно натоварване – до 8 т.

 

До момента беше известно само за два инцидента със самолети от този тип – на 4 юни 2015 г. при кацане на летище Бутурлиновка, Воронежка област бомбардировачът излиза от пистата и се преобръща. На 31 юли 2018 г. аналогична ситуация се случва в Хурба, Хабаровския край, където самолетът излиза почти 500 м от пистата. И в двата случая причина е бил отказ на парашутната система, пише ТАСС.

Коментари

Новини Варна