IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:41 | 22 януари 2019
Обновен: 18:50 | 21 април 2024

Тръмп въвежда мита върху европейските автомобили?

Възможността за нови налози е прогноза на началника на финансовата комисия в Сената Чарлз Грасли

По материала работи: Пламен Янков
Тръмп въвежда мита върху европейските автомобили?

Налагането на мита за европейските автомобили, влизащи на пазара в САЩ, най-вероятно ще е следващата важна крачка в политиката на президента Доналд Тръмп. Това обясни началникът на финансовата комисия в Сената Чарлз Грасли, който обаче уточни, че става въпрос за негова прогноза, а не за потвърдена от канцеларията на президента инициатива, цитира Automedia.bg.
 

Според Грасли до средата на февруари ще стане ясно дали Вашингтон ще облагат с 25% вноса на автомобили и компоненти за производството им в страната, като идеята зад този ход е да бъде принуден Европейският съюз да сключи ново търговско споразумение със САЩ.


Според независими прогнози, ако митата от 25% станат факт, то цената на вносните коли в САЩ ще се увеличи с около 6000 долара.


През миналата година Тръмп повдигна въпроса и това наложи среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след която стана ясно, че преговорите продължават и може да не се стигне до мита. По-късно официалната политика на САЩ беше, че няма да има налози върху колите, идващи от ЕС и Япония, докато е налице „напредък в преговорите” с тях.


Основното искане на Тръмп е ЕС да се откаже от митата си от 10%, с които се облагат американските коли в Европа. Сега в САЩ налозите за европейски автомобили е 2,5%, а тези за пикапи – 25%, пряка мярка за защита на местните производители.


Четете още: Започва Световният икономически форум в Давос

Коментари

Новини Варна