IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:30 | 18 март 2019
Обновен: 07:30 | 15 април 2024

Експерти: Липсата на демокрация изкара хората в Сърбия по улиците

Президентът Александър Вучич продължава да не подава оставка

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс, архив

Липсващата демокрация в Сърбия е причина за нестихващите протести в страната. Бисер Банчев от Института за балканистика заяви, че настоящите протести са продължение на демонстрациите в страната през последните години.


Той обаче бе категоричен, че протестите вече се политизират, което не е добре за властта.


"Тези протести се очакваха по-рано. Те са продължение на демонстрациите от 2016 година. През последните години имаше много вълни от протести. Има нагласи срещу управляващите и хората си търсят повод да излязат на улиците", заяви Банчев.


Той допълни, че със сигурност действията за присъединяване към ЕС са силно одобрявани от обществото, но въпреки това хората са недоволни от управляващите и ситуацията в страната.


"Трябва да отчетем, че протести има почти из целите Балкани и Европа. Драмата на протестите в Сърбия е дали ще бъдат оставени в ръцете на опозицията. Исканията на сърбите са много различни - едни искат оставка на президента, други - не", каза Банчев пред Bulgaria ON AIR.


Журналистът Николай Кръстев допълни, че не вярва президентът Александър Вучич да подаде оставка, въпреки сериозното напрежение в страната.


"Тези протести показват, че напрежението не може да бъде свалено. Властта няма нужното доверие. Показва и че напрежението е много сериозно. Вучич демонстрира вътрешно спокойствие, но мисля, че е притеснен. Той започва да губи сръбското общество. Едва ли ообаче ще се стигне до оставка. Президентът много добре манипулира общественото мнение. Демокрацията в Сърбия не работи. Това създава вътрешно напрежение. Все още въпросите около Косово и границите на са решени изцяло. Хората вече не вярват на Вучич", заяви журналистът.
 

Четете още: Около 2000 демонстранти в Белград обградиха президентския дворец

 

Коментари

Новини Варна