IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:24 | 20 март 2019
Обновен: 20:11 | 21 април 2024

Касим-Жомарт Токаев положи клетва като президент на Казахстан

Той ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по ключови политически въпроси

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Ibexnews24

Касим-Жомарт Токаев положи клетва и прие днес поста и.д. президент на Казахстан след неочакваната оставка на дългогодишният лидер Нурсултан Назарбаев, управлявал близо три десетилетия, предаде Ройтерс.

 

Токаев заяви, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по ключови политически въпроси. В първата си публична реч Токаев предложи столицата на Казахстан да бъде преименувана на Нурсултан.

 

Освен това Токаев заяви, че първият казахстански президент Назарбаев ще остане пожизнен "баща на нацията" - Елбасъ, и предложи да се издигне паметник в столицата на Казахстан и да се преименуват централните улици в централните областни градове в негова чест, отбеляза ТАСС.

 

78-годишният Назарбаев подаде оставка вчера, но остава силно влиятелен в казахстанската политика.

 

65-годишният дипломат от кариерата Токаев, който говори свободно руски, английски и китайски, ще заема президентския пост до края на мандата на Назарбаев, изтичащ през април 2020 г., съгласно конституцията.

 

 

Не е ясно дали дипломираният в Русия бивш премиер Токаев ще се кандидатира за президент. Назарбаев го похвали вчера като "човек, на когото може да се повери управлението на Казахстан".

 

Назарбаев ръководеше богатата на петрол централноазиатска република от 1989 г., още докато тя беше в състава на Съветския съюз, и редовно печелеше изборите с над 90 процента от гласовете на избирателите.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна