IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
15:48 | 25 май 2019
Обновен: 21:06 | 9 април 2024

Доналд Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Утре американският президент ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе

По материала работи: Борис Проданов
Доналд Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Президентът Доналд Тръмп днес прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ, в началото на държавното си посещение в Япония, съобщи Нова, цитирайки БТА.

 

Визитата цели да изтъкне силните връзки между двете страни в обстановка на напрежения заради търговската война между САЩ и Китай. Токийският небостъргач "Скай Трий" бе осветен в червено, бяло и синьо в чест на Тръмп.
 

Скоро след пристигането си Тръмп присъства на прием в резиденцията на посланика на САЩ Уилям Хагърти, на който според Белия дом са присъствали водещи ръководители на Тойота, Нисан, Хонда, СофтБанк и Ракутен.

 

Тръмп е казал на тези бизнес лидери, че никога не е имало по-подходящо време да се инвестира в САЩ и отново се оплака, че политиката на Управлението на федералния резерв пречи на американската икономика да осъществи потенциала си в пълна степен.
В момент, когато се водят преговори по двустранно търговско споразумение между Вашингтон и Токио, Тръмп заяви, че иска в него да се обърне внимание на търговския дисбаланс между двете страни и да се гарантира честност и реципрочност.

 

„Япония от дълги години има преимущество, но това е окей, може би затова толкова ни харесвате", каза шеговито Тръмп. Вашингтон обмисля да наложи мита на японския автомобилен износ, който според администрацията на Тръмп е потенциална заплаха за националната сигурност.

 

САЩ водят скъпоструваща търговска война с Китай, която поражда напрежения с Япония и ЕС, отбелязва Ройтерс.

 

Утре Тръмп ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе, с когото ще играят голф, ще присъстват на турнир по сумо и ще се срещнат на неофициална вечеря. В понеделник Тръмп и Абе ще обсъдят официално търговските отношения. Очаква се тема на разговор да бъде също ядрената и ракетна програма на Северна Корея.

 

Визитата на Тръмп е до голяма степен церемониална. Президентът ще стане първият чуждестранен лидер, приет от новия японски император Нарухито, който се възкачи на престола в началото на месеца. Нарухито и завършилата Харвардския университет императрица Масако ще са домакини на тържествена официална вечеря за семейство Тръмп в понеделник вечерта.

Коментари

Новини Варна