IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:26 | 18 юни 2019
Обновен: 21:07 | 9 април 2024

Защо попадна в турболенция българският самолет?

Има пострадали хора, призна собственикът на машината

По материала работи: Пламен Янков
Защо попадна в турболенция българският самолет?

Лоша кординация между ръководител полети и екипажа е най-вероятната причина за силната турбуленция на полет между Прищина и Базел. Това обясни пред Нова експертът по авиоинциденти Ангел Борисов по повод вчерашния инцидент, при който самолет на регистрираната в България компания ALK Airlines, който е летял от косовската столица Прищина за Швейцария, е попаднал в изключително тежка турболенция. На борда на машината е имало 121 пътници.


Според него пилотите могат да прогнозират подобни явления, но трябва да получават навременна и актуална информация, за да планират заобикаляне на облака или отмяна на маршрута.


"Ръководител въздушно движение следи по трасето самолетите, които са прелитали преди това и уведомява следващите екипажи за налична турбуленция, особено когато говорим за гръмотевична деятелност”, обясни още той.


По думите му решението за заобикаляне на тези облаци се взима от командира на екипажа с уведомление на ръководител полети, че той се отклонява от трасето.
 

Валтер Колев - собственикът на самолета, пък призна, че при инцидента има пострадали хора.


"Има една жена с ударена вежда и един човек, който се е оплакал, че го боли вратът. Моят командир, който е там, лично е минал през всички пътници и се е уверил, че всички, освен тези двамата са здрави, но все пак е извикал медицински екип", обясни Колев.


По думите му, екипажът е действал така, както трябва да се действа, а турболенцията е често явление, дори в чисто и ясно време. Този път обаче е била по-силна.


Самият инцидент е станал над Северен Тирол, докато самолетът се е опитвал да избегне гръмотевична буря, малко преди приземяването си в Базел. По думите на собственика на машината, причината за тежката турболенция е низходящ въздушен поток, който е нямало как да бъде предвиден.


Относно слуховете, че вибрациите са успели да изтръгнат от местата им дори няколко седалки, Колев беше категоричен, че това не е възможно и не се е случило.


Dnes.bg


Още по темата: МВнР: Не е имало българи в самолета, попаднал в силна турбуленция

 

Коментари

Новини Варна