IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:00 | 13 август 2019
Обновен: 18:15 | 22 април 2024

Управителят на Хонконг: Ще отнеме дълго време, преди градът да се възстанови

Насилието води към път, от който няма връщане назад, заяви главният администратор на Хонконг Кари Лам

По материала работи: Пламен Янков
Управителят на Хонконг: Ще отнеме дълго време, преди градът да се възстанови

Нарушаването на законодателството в името на свободата подкопава върховенството на закона. Това заяви главният администратор на Хонконг Кари Лам по повод на продължаващите протести в региона, които доведоха до една от най-тежките кризи, пред които той е бил изправен, през последните години.
 

Лам посочи още, че възстановяването на финансовия център след недоволството може да отнеме много дълго време.


„Насилието, независимо дали се прилага или възхвалява, ще тласне Хонконг по път, от който няма връщане назад и ще постави хонконгското общество в много тревожна и опасна ситуация“, каза Кари Лам на пресконференция, цитирана от БТА и Investor.bg.


Според главния администратор размириците могат да тласнат иначе проспериращия регион към „пропаст“.


На фона на мрачните си предупреждения Лам обаче продължи да неглижира ключови въпроси за начина, по който местните власти са отговорили на протестите. Тя отново защити употребата на сълзогворен газ срещу протестиращи от страна на полицията, като заяви, че не би поставяла под въпрос тактиките на силите на реда, посочва Bloomberg.


„Отново призовавам всички да загърбят предразсъдъците и спокойно да погледнат на града, нашия дом. Наистина ли искаме да го тласнем към пропаст?“, заяви тя.


Лам също така не отговори на многократните въпроси за това дали ще се оттегли от поста заради протестите във връзка със спорно предложение за екстрадиране в континентален Китай.


Пресконференцията преди тазседмичната среща на Лам с високопоставени правителствени съветници е показателна за натрупващото се недоволството срещу местните власти в опитите им да потушат протестите.


Напрежението ескалира в понеделник, след като ръководството на международното летище в Хонконг обяви, че отменя всички заминаващи полети в рамките на деня. По-рано във вторник бе съобщено, че трафикът е възобновен. Говорител на летището обяви тази сутрин, че е подновено регистрирането на пътници и багажи, а информационните табла показват постепенно подновяване на излитащите и кацащите полети.


Осмото в света по брой пътници летище (74 милиона пътници през 2018 г.) спря работа в момент, когато централното китайско правителство казва, че вижда „признаци на тероризъм“ в протестното движение, разразило се в полуавтономния регион.


Четете още: САЩ готови на сделка с Лондон след Brexit, ЕС бил ужасен преговарящ

Коментари

Новини Варна