IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:51 | 17 август 2019
Обновен: 17:10 | 27 февруари 2024

САЩ издаде заповед за задържане на иранския танкер, петрола му и близо $1 млн.

Супертанкерът "Грейс 1", който превозва 2,1 милиона барела петрол, беше задържан на 4 юли

По материала работи: Слав Велев
САЩ издаде заповед за задържане на иранския танкер, петрола му и близо $1 млн.

Министерството на правосъдието на САЩ издаде заповед за задържане на иранския нефтен танкер, ден след като съдия в Гибралтар разпореди да бъде освободен, съобщава БиБиСи.

 

Супертанкерът "Грейс 1", който превозва 2,1 милиона барела петрол, беше задържан на 4 юли по подозрение в незаконно транспортиране на петрол до Сирия.

 

Гибралтар отхвърли вчера легален опит на САЩ да задържи задържания танкер. Преди това Иран определи задържането на "Грейс 1" като пиратство. Две седмици след задържането на Грейс 1, на 19 юли, Иран задържа британския танкер "Стена Имперо" в пролива Ормуз.

 

Заповедта, издадена от американския федерален съд във Вашингтон в петък, е адресирана до "Службата на маршала на САЩ и/или всеки друг надлежно упълномощен служител на реда".

 

Заповедта призова да бъдат иззети танкерът и петролът на борда и е разпоредено изземването на 995 000 долара от сметка в неназована американска банка, свързана с иранската компания Paradise Global Trading LLC.

 

Департаментът на правосъдието заяви, че корабът и фирмата са участвали в нарушения на Закона за международните спешни икономически сили, банкови измами, пране на пари и закони против подкрепа на тероризма.

 

"Мрежа от компании, за които се твърди, изпират милиони долари в подкрепа на такива пратки", заяви федералният прокурор Джеси Лю.

 

Тя добави, че участващите страни са свързани с Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който САЩ счита за чужда терористична организация.

 

Правителството на Гибралтар заяви, че е получило уверения от Иран, че "Грейс 1" няма да плава към страни, "които са обект на санкции на Европейския съюз" - тоест Сирия.

 

Главният министър на британската територия Фабиан Пикардо добави: "Лишихме режима на Асад в Сирия от суров петрол на стойност над 140 милиона долара."

 

След като съдия разпореди освобождаването на танкера, Пикардо каза по-рано на БиБиСи, че корабът ще може да напусне веднага щом логистиката позволява: "Може да бъде днес, може да бъде утре".

 

news.bg

Коментари

Новини Варна