Тръмп все пак ще направи опит да купи Гренландия
Но тя не е номер 1 в списъка му
Публикувана: 19 Aug 2019 | 8:24

Доналд Тръмп потвърди, че идеята за закупуване на Гренландия не е била просто шега, а неговата администрация наистина е проучвала възможностите за придобиване на острова.
 

"Дания фактически притежава Гренландия, ние сме много добри съюзници. Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят, така че идеята се появи и аз я определих като стратегически интересна, ще поговорим малко с тях, но не е номер 1 в списъка", заяви Тръмп.


По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде Асошиейтед прес. Къдлоу каза пред телевизия Фокс, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали.


Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.


Датската министър-председателка Мете Фредериксен потвърди, че Гренландия не е за продан, предаде ДПА, цитирана от
Dnes.bg. При пристигането си на арктическия остров тя посочи пред репортери, че "Гренландия не е датска, а гренландска. А относно съобщенията, че президентът на САЩ е проявил интерес да купи Гренландия, Фредериксен каза: "Силно се надявам, че това не е било сериозно".


Тръмп коментира и протестите в Хонконг. Той ги обвърза с търговските преговори с Китай и призова китайското правителство да не използва насилие за потушаване на анти-правителствените демонстрации в Хонконг:


"Мисля, че ще бъде много трудно да се договорим, ако използват насилие. Имам предвид ако се случи друг инцидент, подобен на този на площад Тянанмън. Много ще е трудно, ако има насилие. Аз съм президент, но това е отвъд мен. Ще има големи политически настроения, ако не направя нещо."

 

Коментари ( 0 )