IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:02 | 24 август 2019
Обновен: 18:49 | 15 март 2024

САЩ и талибаните се договориха за извеждането на чуждите войски от Афганистан

Според Халилзад, за момента са водени само общи преговори

По материала работи: Борис Проданов
САЩ и талибаните се договориха за извеждането на чуждите войски от Афганистан

Съединените щати и движението „Талибани” се споразумяха относно сроковете за извеждане на чуждите войски от Афганистан, съобщава пакистанското издание „Dаwn”. Американска делегация, ръководена от специалния представител по въпросите на Афганистан Залмей Халилзад започна в Катар нов кръг преговори с представителите на радикалното движение „Талибан”.


Според Халилзад, за момента са водени само общи преговори, а днес предстои да се конкретизира решението на САЩ и талибанските водачи. Конкретни срокове за извеждането на войските ще бъдат обявени, след като двете страни договорят механизма, по който това ще се случи. Последният, осми кръг от преговорите между САЩ и талибаните започна в Доха в началото на август. Страните обсъждат четири основни теми: извеждане на чуждите войски от Афганистан и свързаните с това гаранции, че територията на страната няма да се използва на нападение срещу Съединените щати или други държави, както и за всеобщо прекратяване на огъня и провеждане на вътрешен диалог. В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че целта му е да бъде съкратена числеността на войската в Афганистан под 13 000 души и запазване на „значително” присъствие в разузнавателните структури на страната.

Actualno.com

Коментари

Новини Варна