IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
17:22 | 24 август 2019
Обновен: 22:30 | 13 март 2024

"Спасете Амазония": Хиляди на протест в Бразилия и по света

Армията ще се включи в гасенето на мащабните пожари

По материала работи: Пламен Янков
"Спасете Амазония": Хиляди на протест в Бразилия и по света

След острия международен отзвук президентът на Бразилия позволи на армията да се включи в гасенето на мащабните пожари в Амазония.


Сателитни данни сочат, че този сезон пожарите в тропическата гора са се увеличили с 85 процента спрямо миналата година.

 

Хиляди протестираха както в няколко града на Бразилия, така и на различни места по света.

 

С плакати "Помощ!" и "Спасете Амазония" стотици излязоха по улиците на Сао Пауло и Бразилия. В знак на протест срещу политиката на президента, която толерира разчистването на гори за селскостопански цели.

 

Няколко държави вече определиха пожарите в Амазонската джунгла като "международна криза" и заплашиха с ответни мерки, предаде Bulgaria ON AIR, цитирана от dnes.bg.


Франция и Ирландия заявиха, че няма да ратифицират търговското споразумение, сключено по-рано с южноамериканските страни, ако Бразилия не се заеме сериозно с потушаването на пожарите.

 

Финландия призова Европейския съюз да забрани вноса на телешко от Бразилия. Отговорът не закъсня.

 

"Горски пожари има по целия свят и това не може да бъде основание за международни санкции. В момента сме в традиционно горещия и сух зимен сезон. А в по-топли години - като сегашната, пламват повече пожари", заяви бразилският президент.

 

Болсонаро издаде президентски декрет, който разрешава на армията да се включи в гасенето на пожарите. Това обаче ще зависи от местните власти.

Коментари

Новини Варна