IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
15:58 | 25 август 2019
Обновен: 18:41 | 22 април 2024

Италианските демократи се спряха на Роберто Фицо за премиерския пост

Ключово условия за подкрепата на Демократическата партия е Джузепе Конте да не става отново министър-председател

По материала работи: Пламен Янков
Италианските демократи се спряха на Роберто Фицо за премиерския пост

Италианската опозиционна Демократическа партия е готова да подкрепи председателя на Долната камара на парламента Роберто Фицо – член на движението „Пет звезди“, за нов премиер. Това може потенциално да помогне на двете политически сили да сключат споразумение за общо правителство.
 

Фицо би бил приемлив избор за председателя на демократите Никола Зинганети, посочват италиански медии, след които Corriere della Sera и la Repubblica, цитирани от Bloomberg и Investor.bg.
 

„Пет звезди“ и Демократичната партия имат време до вторник, за да успеят да договорят нова коалиция, която ще спести на страната нови избори. Досега името на новия премиер бе една от основните спънки в преговорите.
 

„Пет звезди“ настояваше да се даде нов мандат на премиера в оставка Джузепе Конте, но Зингарети настоя за нов министър-председател като условие за подкрепата си. „Италия се нуждае от правителство на промяната“, което да скъса с миналото, заявиха демократите в изявление.
 

Конте подаде оставка по-рано тази седмица, след като лидера на крайнодясната „Лига“ Матео Салвини оттегли подкрепата си за правителството в опит да инициира нови избори, възползвайки се от силната подкрепата на избирателите.
 

В изказване по време на срещата на Г-7 във Франция Конте посочи, че не очаква да се завърне като премиер. Той също така посочи, че едва ли ще има бъдещипреговори с „Лига“.
 

Одобрението за партията на Салвини отслабва – поне това показват първите социологически проучвания, публикувани след избухването на новата политическа криза в страната. Допитване на Scenari Politici показва, че одобрението за „Лига“ е спаднало до 33,7% в края на август от 38,9% месец по-рано.


Четете още: Вайдман: Влошаването на икономиката не трябва да предизвиква паника

Коментари

Новини Варна