Италианските демократи се спряха на Роберто Фицо за премиерския пост
Ключово условия за подкрепата на Демократическата партия е Джузепе Конте да не става отново министър-председател
Публикувана: 25 Aug 2019 | 15:58

Италианската опозиционна Демократическа партия е готова да подкрепи председателя на Долната камара на парламента Роберто Фицо – член на движението „Пет звезди“, за нов премиер. Това може потенциално да помогне на двете политически сили да сключат споразумение за общо правителство.
 

Фицо би бил приемлив избор за председателя на демократите Никола Зинганети, посочват италиански медии, след които Corriere della Sera и la Repubblica, цитирани от Bloomberg и Investor.bg.
 

„Пет звезди“ и Демократичната партия имат време до вторник, за да успеят да договорят нова коалиция, която ще спести на страната нови избори. Досега името на новия премиер бе една от основните спънки в преговорите.
 

„Пет звезди“ настояваше да се даде нов мандат на премиера в оставка Джузепе Конте, но Зингарети настоя за нов министър-председател като условие за подкрепата си. „Италия се нуждае от правителство на промяната“, което да скъса с миналото, заявиха демократите в изявление.
 

Конте подаде оставка по-рано тази седмица, след като лидера на крайнодясната „Лига“ Матео Салвини оттегли подкрепата си за правителството в опит да инициира нови избори, възползвайки се от силната подкрепата на избирателите.
 

В изказване по време на срещата на Г-7 във Франция Конте посочи, че не очаква да се завърне като премиер. Той също така посочи, че едва ли ще има бъдещипреговори с „Лига“.
 

Одобрението за партията на Салвини отслабва – поне това показват първите социологически проучвания, публикувани след избухването на новата политическа криза в страната. Допитване на Scenari Politici показва, че одобрението за „Лига“ е спаднало до 33,7% в края на август от 38,9% месец по-рано.


Четете още: Вайдман: Влошаването на икономиката не трябва да предизвиква паника

Коментари ( 0 )