В Русия: Взимаш кредит от машинка, но с 365% лихва
Нарасналият брой потребителски кредити безпокои властите
Публикувана: 25 Aug 2019 | 21:27

Снимка: архив, Reuters

От няколко месеца в търговските центрове в Санкт-Петербург се появиха малки електронни машини. Достатъчно е да се вкарат паспортните данни, за да се получи микрокредит с прекомерно високата лихва от 365 процента годишно, съобщи Франс прес. Именно този симптом на трескаво задлъжняване безпокои властите в Москва.

 

Руското население, което е с все по-ниска покупателна способност, постоянно намаляваща от няколко години, взима все повече кредити за пазаруване или просто, за да изкара месеца.

 

Огромното увеличаване на кредитите, започнало преди 18 месеца, е достигнало до такова невероятно ниво, че министърът на икономическото развитие обяви, че се страхува от спукване на балон, което би могло да предизвика рецесия."Ситуацията може да стане взривоопасна през 2021 година", предупреди министърът на икономическото развитие Максим Орешкин в края на юли пред радио "Ехото на Москва". Той обяви, че се подготвят мерки в помощ на населението, което се задушава от дългове.Според него задлъжняването на домакинствата с потребителски кредити е скочило с 25 процента през последната година и сега е 1,8 милиарда рубли, което се равнява на близо 25 милиарда евро по сегашния обменен курс.

 

При една трета от задлъжнелите домакинства, уточни той, погасяването на кредитите "изяжда" над 60 процента от месечните им доходи. Това кара мнозина да теглят нови кредити, за да изплащат старите."Равнището на кредитите, които не са за недвижими имоти в момента достига 9 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение той е 10-15 процента в Източна Европа. В Русия обаче това е по-обезпокоително, тъй като реалните доходи не са се увеличавали от три години". Това каза главният икономист в Алфа банк Наталия Орлова.

 

Според нея тревогата идва от платежоспособността на задлъжнелите домакинства. "Дълговете не са равномерно разпределени, те се трупат най-вече от домакинства с ниски доходи, които е по-малко вероятно да ги изплатят. Домакинствата с високи и средни доходи, които са добри кредитополучатели, избягват да задлъжняват", добави тя.Икономическата активност в Русия вече рязко забави растежа си в началото на годината - след отчетеното възстановяване през 2017 и 2018 година - с увеличение на БВП от само 0,7 процента на годишна основа през първото полугодие.

 

Това е много по-ниско от заложената от президента на Русия Владимир Путин цел за растеж от около 4 процента годишно. Тя е трудно постижима, тъй като от 2014 година страната е засегната от безпрецедентните европейски и американски икономически санкции заради украинската криза, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА."Какво да се направи, ако балонът изведнъж се спука? Как ще реагират хората? Те ще останат без пари, докато властите планират например да построят изключително скъпа магистрала, чиято експлоатация неизбежно няма да е рентабилна", отправи критики политологът от център "Карнеги" Андрей Колесников.

 

 

Четете още: Пълна катастрофа с първия соларен път в света

Коментари ( 0 )