IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
10:50 | 12 септември 2019
Обновен: 19:18 | 22 април 2024

Американски компании засилват процеса на спиране на инвестициите към Китай

Една четвърт от анкетираните заявиха, че са пренасочили инвестиции, планирани за Китай, към други региони

По материала работи: Пламен Янков
Американски компании засилват процеса на спиране на инвестициите към Китай

Някои американски компании в Китай ускоряват процеса на прекратяване на своята инвестиционна дейност в рамките на втората по големина икономика в света, тъй като увеличаващите се мита продължават да вредят на бизнеса им, сочи проучване, публикувано от Американската търговска камара в Шанхай.
 

Повече от една четвърт от анкетираните, или 26,5%, заявиха, че през изминалата година са пренасочили инвестиции, първоначално планирани за Китай, към други региони, съобщават от CNBC, цитирани от Bulgaria ON AIR.


Това е увеличение с 6,9 процентни пункта спрямо миналата година, се казва в доклада на AmCham, като се отбелязва, че технологичната, хардуерната, софтуерната и сервизната индустрия са извършили най-много промени в своята инвестиционна дестинация.
 

Изследването, проведено в партньорство с PwC, засяга 333 членове на Американската търговска камара в Шанхай. То е проведено от 27 юни до 25 юли - през периода, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзинпин се съгласиха да възобновят търговските преговори и преди последното повишение на митата.
 

Американските компании в континенталната част на Китай също заявиха, че ограниченията за достъп до местния пазар затрудняват осъществяването на техния бизнес. 
 

Попитани за най-добрите възможни сценарии в текущите търговски преговори, повече от 40% от анкетираните споделят, че по-големият достъп до вътрешния пазар ще бъде най-важният резултат за подпомагане на бизнеса им. Други 28% определят подобрените условия относно защитата на интелектуалната собственост като ключови.
 

Третият най-очакван резултат от търговските преговори, според анкетата, са "увеличените покупки на стоки от САЩ“ - с 14,3% посочват това.


Четете още: Хиляди поддръжници на независимостта на Каталуния се събират в Барселона

Коментари

Новини Варна