IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
18:31 | 5 ноември 2014
Обновен: 04:27 | 21 април 2024

Учат медиците във Варна как да се пазят от ебола

Указанията са само за системата на здравеопазването

По материала работи: Борис Проданов
Учат медиците във Варна как да се пазят от ебола

Регионалната здравна инспекция във Варна разпространи предпазни мерки за медицинския персонал при обслужване на болен или съмнителен за ебола. Указанията са само за системата на здравеопазването и се отнасят до работата на лекари, медицински сестри, лаборанти, фармацевти, работещи в спешната помощ, студенти, стажанти, персонал за домашни здравни грижи и други.


В тях е посочено, че болният или съмнителният за ебола се транспортира задължително с линейка с обикновена хирургическа маска без дихателна клапа. Носилката, която се използва, трябва да е покрита с непромокаема пластмасова основа за еднократна употреба. Указано е също как болният да бъде настанен в изолатор и какви лични предпазни средства са необходими за персонала.


В разпространения протокол се припомня, че ебола се предава чрез кръв, секреции и други телесни течности от болен или починал. Обръща се внимание и на симптомите – температура над 38 градуса, мускулни болки, слабост, главоболие, възпалено гърло. Впоследствие са възможни гадене, повръщане, кръвотечение от кожата, лигавиците, очите, ушите и други органи.


Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна