IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
16:38 | 16 юни 2016
Обновен: 20:47 | 22 април 2024

Учат наши магистрати как да разпитват етично деца

Практиката се налага обикновено при бракоразводни дела

По материала работи: Слав Велев
Учат наши магистрати как да разпитват етично деца

Международни експерти учат наши магистрати как да разпитват етично деца. Това стана ясно на двудневен форум на тема „Осигуряване и защита на интересите на децата, участващи в съдебни производства“, който се провежда във Варна. Семинарът е насочен към съдии, прокурори, адвокати и социални работници от системата за закрила на детето, психолози, доставчици на услуги и полицаи. Целта на инициативата е превенция на разделянето на децата от родителите и съблюдаването на техните права при делата, в които участват, основно бракоразводни.


Специални гости на проявата са съдия Ник Крайтън от Великобритания и социалният работник Джил Тимис. Ник Крайтън е страстен застъпник на правата на децата и председател на подкомисията на Съвета за семейно правосъдие – „Гласът на детето“. Работил е в Русия, Украйна, Грузия, Гърция, Етиопия, Намибия и България. „България е подписала европейската конвенция за правата на детето, но аз не смятам, че все още тази конвенция се взема напълно на сериозно. Децата са най-ценното в нашия живот и правата им трябва да се зачитат, без значение дали имат някакви увреждания и къде са родени. Те имат право на уважение и достоен живот. Трябва да се отбележи, че в България все още съществуват специални институции за отглеждане на деца, а това не са добри места за живеене. Всяко дете има нужда от лично отношение. Във Великобритания всъщност нямаме много изоставени деца, но има деца, които трябва да бъдат изведени от семействата, тъй като родителите им ги пренебрегват и не се грижат добре за тях. В миналото и ние ги настанявахме в институции, но това вече не е практика. Когато родителите не са в състояние да се грижат с любов за детето си, то ние се опитваме да намерим семейства, които могат да осъществят такава грижа. Основната цел е да спасим децата още в началото на техния живот от това да тръгнат по лошия път и по този начин да ги предпазим от това да станат обект на съдебната система на по-късен етап. Нашите проучвания показват, че повече от 50% от престъпниците, които са в затворите, са израснали в специализирани институции и са били лишени от родителска грижа“ , обяви пред журналисти Ник Крайтън. 


Според Трендафил Меретев, директор на фондация „Лумос“ за България, която организира форума, проблемът с разпитването на децата по време различни дела е значителен. „Нужна е специфична нагласа и подход, а нашите съдии не ги учат на такива неща в университета. Трябва да се събира цялата налична информация от всички страни, нужно е всеки, който има отношение, да може да участва при вземането на решение. При мултидисциплинарният подход се включва активно социален работник, психолог или друг специалист, ако е нужна консултация с него, за да може накрая съдията да разполага с цялата информация по случая, да я претегли и да вземе едно наистина добро решение“, коментира Трендафил Меретев. 


Двудневния семинар събира в морския град специалисти от Варна и Добрич. Идеята е да се обменят добри практики и да се постави началото на активен диалог между институциите по посока на правата на децата, които участват в съдебни производства.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна