IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:20 | 27 септември 2016
Обновен: 15:36 | 19 април 2024

Задължителни стажове за обучаващите се в туризма искат от бизнеса

Проблемът с кадрите е сред основните затруднения пред сертифицирането на обектите, които предлагат балнеология и СПА

По материала работи: Слав Велев
Третият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм се провежда в курорта Св. Св. Константин и Елена. Снимка Пламен Гутинов

Задължителни стажове за обучаващите се в сферата на туризма искат от бизнеса. „Съотношението в туристическото образование в световен мащаб между теория и практика е 1:1. Ние от бранша не еднократно сме декларирали готовността си да бъдем гостоприемни за всички обучаващи се. Нашите професионалисти, които работят и вече са изградили опит ще бъдат всеотдайни, за да повишат квалификацията на бъдещите кадри, защото те са нашите следващи служители“ – коментира Елена Косева, изпълнителен директор на „Св.Св. Константин и Елена холдинг“ АД. 

 


Елена Косева
 


Проблемът с качеството на кадрите в туризма е един от най-съществените при сертифицирането на обектите като балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен“ център, отбеляза ресорният заместник министър Ирена Георгиева, която се включи в третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в курорта Св. Св. Константин и Елена. „След приемането на първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране към Закона за туризма, са подадени 106 заявления. Минималните изисквания засягат  архитектурните особености на обекта, обзавеждането, квалификацията на кадрите и услугите, които се предлагат в тях. От получените 106 заявления, сертифицирани бяха 70 обекта. Останалите до 260 обекта в страната също биха могли да подадат заявления, процесът е отворен. Важното е да подчертая, че сертифицирането е доброволно. След като получат сетрификация, те могат да предлагат съответните услуги. Онези, които до този момент са носили в наименованието си абревиатурата СПА, но не получат такъв сертификат, не би трябвало да могат да го използват в публичното пространство за реклама и да предоставят такива услуги. След приключване на процедурите, одобрените обекти ще бъдат включени в Националния туристически регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали хотелът или центърът, който иска да посети, отговаря на изискванията и може да се нарича СПА. “ – каза зам. министърът на туризма.

 


Ирена Георгиева
 


Ирена Георгиева поясни също, че балнео-медикъл и таласотерапевтичните центрове трябва да отговарят освен на изискванията в закона за туризма и на тези, които са залегнали в закона за лечебните заведения. 

 



 


Сийка Кацарова, зам.-председател на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА подчерта, че Българският съюз по балнеология и спа туризъм работи активно съвместно с Европейската организация в сферата по темата за прилагането в България на директивата за трансгранично движение на пациенти, която е в сила от 2013 г., но страната ни не я прилага. „Водили сме разговори със здравната каса, със здравното министерство, но към днешна дата нищо не се случва. Т.е. ако един осигурен гражданин на Европа иска да дойде в България и да използва своята здравна застраховка, той няма възможност да бъде реимбурсиран или обезщетен. 

 

Сийка Кацарова


 

Разлика има и в заплащането на рехабилитацията като времетраене. Във Франция се реимбурсира от здравната каса 12 дневен престой, в България този престой е 7 дневен, в Италия е 14-дневен. Цел на Европейската СПА асоциация е този престой да бъде уеднаквен. Прилагането в страната ни на директивата би отворило за българския балнеотуризъм значителна ниша, защото ние сме изключително конкуретноспособни в Европа, имаме добър продукт на конкуретна цена“ – каза зам.-председателят на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА Сийка Кацарова. 

 


Сийка Кацаровазам.-председател на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА и Тиери Дюбоа - президент на ЕСПА
 

 


ПОЛИНА ПЕТРОВА
СНИМКИ ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 


Още по темата:

Законодателна промяна във връзка със стопанисването на минералните извори искат от общината

Стефан Шарлопов: До 10 години България може да е водеща туристическа СПА дестинация в Европа

Сийка Кацарова: Със СПА и балнеология можем да привлечем по-висок клас туристи

Бъдещето на балнеологията и СПА туризма обсъждат в курорта Св. Св. Константин и Елена

Балнеология и СПА трябва да вървят ръка за ръка

Коментари

Новини Варна