IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
18:32 | 14 октомври 2016
Обновен: 07:12 | 25 април 2024

Министърът на туризма: Търсим устойчиво решение на въпроса с кадрите

Стажовете на обучаващите се в професионалните гимназии и вносът на работна ръка от чужбина са стъпки в правилната посока каза във Варна Николина Ангелкова

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Опитваме се да намерим устойчиво решение на въпроса с кадрите в туризма, съобщи във Варна ресорният министър Николина Ангелкова. Тя очерта краткосрочните и дългосрочни мерки, които министерството предприема в тази посока. "Най-важното нещо, което сме постигнали до момента съвместно с министерството на труда и социалната политика, това са промените в закона за трудовата повинност и трудовата миграция. След приемането им стана факт възможността за наемане на сезонни работници от трети страни извън ЕС, а процедурата за това е изключително опростена. Въведено беше и 90-дневното разрешение за работа за сезонните работници. Тази мярка е временно решение, но смятаме, че ще улесни бизнеса. Прилагането й разбира се не е задължително, това е една възможност, която всеки работодател решава за себе си дали да използва. Към момента по информация от различни хотелиери и организации, основният интерес е към кадри от рускоговорящи републики като Молдова, Украйна, Беларус. Имаме едно запитване и за Индия" - каза министър Ангелкова. 


По-важната, дългосрочна стъпка за разрешаване на проблема с кадрите, върху която в момента се работи е изграждането на тясна връзка между бизнеса и образованието, подчерта Николина Ангелкова. "Стартираме пилотен проект съвместно с професионалните гимнази по туризъм, с кметовете по места, както и с колегите от Министерството на образованието и науката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството като управляващ орган по оперативна програма "Региони в растеж", по която ще се финансира част от инициативата. Идеята е обучението в сферата на туризма максимално да се доближи до нуждите на бизнеса, като учебните планове бъдат съобразени с актуалната ситуация в сектора. Ще бъдат оптимизирани и стажовете на завършващите различни степени от обучението си в сферата на туризма, така че от една страна да дават възможност на младите хора да трупат практически умения, а от друга страна да са полезни и за работодателите. Съвместно с МОН работим и по още една възможност, въведена със закона за професионалното обрзование, това е дуалното обучение" - обясни Николина Ангелкова. 


Според нея една такава тясна връзка между бинеса и образованието в сферата на туризма би стимулирало младите хора да останат в България, тъй като ще виждат пред себе си ясна възможност за реализация. 


Полина Петрова
 

Още по темата:
Задължителни стажове за обучаващите се в туризма искат от бизнеса

Коментари

Новини Варна