IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:46 | 17 януари 2017
Обновен: 04:02 | 10 април 2024

Идва краят на проблемите с водата в Аспарухово

В този район последните 10 г. са вложени най-много средства и са изградени най-много съоръжения

По материала работи: Борис Проданов
Идва краят на проблемите с водата в Аспарухово

„От миналата година собствеността на водопроводните и канализационните мрежи премина в общините и областта. Те ги върнаха във „ВиК“ за експлоатация, т.е., нашите активи излязоха от търговското дружество, което е 51% държавно и 49% общинско, съобщи пред тв „Черно море“ управителят инж. Валентин Вълканов.


„ВиК“ се явява оператор, който експлоатира наличните системи и съоръжения и влага средства, които реализира чрез приходите си по отношение авариите и поддържането на водопроводната и канализационната система и съоръженията. Имаме проблеми с водоподаването и експлоатацията по отвеждането на отпадните води в пречиствателните станции. През последните години се изградиха съоръжения и водопроводи, финансирани по европейски програми и от МРРБ. В тях са заложени по-големи обекти, сред които са водопроводите за отвеждане на водата към „Аспарухово“. В този район последните 10 г. са вложени най-много средства и са изградени най-много съоръжения. Има обаче недоволство, защото с изграждането, особено на каналите, част от водопроводите към потребителите трябваше да бъдат прекъсвани, за да ги поставим по-дълбоко. Хората правилно искат  качествена услуга, но това не се получава всеки ден. За „Аспарухово“ водопроводите в началото на Аспаруховия мост преминават под жп линиите на 6 метра дълбочина. Самият водопровод е 156 метра с диаметър 1 метър. Там имаше големи течове и проблеми и при голяма авария можеше да се прекъсне жп транспорта от Варна до София и към пристанището. МРРБ и община Варна осигуриха средства и изградихме тази отсечка. Имаме преминаване под Малкия канал, островната част (изцяло нова), през Големия канал на 16 метра дълбочина. И от кметство „Аспарухово“ до Карантината – водопровод към квартала и към Боровец“, каза още инж. Вълканов.


„Нашият проблем е, когато спира токът. Ако се случи за няколко дни, съоръженията – помпени станции, започват да замръзват. В района на Вълчи дол, във Ветринската община водата спря именно защото нямаше ток. За Калиманци водопроводът замръзна, но нашите хора намериха най-ниската точка, разкопаха я, с газени лампи загряхме водопровода и дебитът тръгна. Хората знаят за зазимяването на водомерите, но не го правят“, обобщи той.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Още по темата: Водата във Варна ще скочи с левче

 

Коментари

Новини Варна