IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:50 | 21 март 2017
Обновен: 23:36 | 18 април 2024

С първа копка на новата сграда да празнуват догодина, си пожелаха от библиотеката във Варна за рожден ден

Изложбата „Книгите във вихъра на времето“ откриха във фоайето на РБ „Пенчо Славейков“ във връзка със 134-ата годишнина от създаването й

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Честването на 135-ата годишнина от създаването на РБ „Пенчо Славейков“ догодина да започне с първа копка на новата сграда си пожелаха служителите на библиотеката навръх 134-ия рожден ден на културната институция. Събитието беше отбелязано с откриване на изложба „Книгите във вихъра на времето“ във фоайето на централната сграда.

 


Специални гости на проявата бяха кметът на Варна Иван Портних, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, варненският евродепутат и посланик на библиотеките Емил Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник кметове, общински съветници, общественици и културни деятели. 



 


Кметът Иван Портних подчерта, че строежът на нова сграда на библиотеката е един от приоритетите в работата на общината във връзка с превръщане на Варна в град на знанието. Той запозна столичния кмет Йорданка Фандъкова с проекта за сградата и изрази надежда съвсем скоро да бъде направена и първата копка. Портних връчи на Фандъкова и почетен знак на Варна - Европейска младежка столица 2017. Такъв сувенир получиха и от РБ "Пенчо Славейков" във връзка с годишнината.

 


По време на събитието стана ясно, че във Варна ще бъде построена първата в страната сграда на библиотека от 30 години насам. 


Като посланик на библиотеките в Европа съм горд, че мога да представям точно варненската библиотека в ЕС и Европейския парламент, тъй като тя е пазител на българщината вече 134 години, отбеляза евродепутатът Емил Радев. Той по традиция дари и книги на фонда, с пожеланието неговата численост скоро да премине 1 милион.

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна