IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:59 | 18 август 2017
Обновен: 00:01 | 13 март 2024

Дърворезба „Роза” спечели конкурса за сувенири на 21-ия международен панаир на занаятите и изкуствата във Варна

Авторът Петко Петков е самоук и е намерил призванието си преди 40 години

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Дърворезба "Роза" спечели конкурса за сувенири, който се проведе в рамките на на 21-ия международен панаир на занаятите и изкуствата. Авторът Петко Петков е самоук и е намерил призванието си преди 40 години. "Постигнал съм всичко с много труд", признава той.  


"Дървото е специфичен материал, трябва да го познаваш много добре, за да работиш с него успешно. Ако много бързаш или си нервен, когато използваш длетото, много лесно можеш да развалиш творбата си. Има много неща, които се научават с времето, в процеса на работа, въпрос на рутина. Аз на практика нямам почивни дни, но това не ми тежи, напротив. Занаятът ме привлича много, между нас има взаимна любов. Работя с голямо удоволствие" - казва майсторът. 
 

 

 


"Петко е от авторите, за които казвам, че са докоснати от Бог - сами са открили своя занаят и своя път в живота. Най-голямата ми радост като организатор на панаира на занаятите и изкуствата е, когато дойдат именити професионалисти и се възхищават на таланта на самоуките автори. Това най-добре доказва нашето мото - че човек е създаден, за да създава" - заяви Веселина Савова - организатор на международния панаир на занаятите и изкуствата. 


На второ място в конкурса за сувенири с равен брой точки бяха класирани комплект колие и маншет със шeвици, изработено от Румяна Рангелова и изящната дърворезба „Калкан“ на Христо Василев.

 

 


Третото място бе за атрактивния сувенир „Хоро“, дело на талантливата Мария Милева. Мария е от Горна Оряховица. През миналата година тя спечели конкурса за сувенири със своето "Семейство кукли". 

 

 

През тази година тя участва с два експоната - "Хоро" и "Билкоберачка". 

 


Призовите места бяха определени, след като журналисти в града дадоха своя глас за 16-те сувенира, получили най-много точки от посетителите на панаира на занаятите и изкуствата. Тази година за конкурса бяха подадени общо 78 сувенира на 57 автора. Участниците са от различни градове на страната - Варна, Сливен, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Стара Загора, Крън, Белослав, село Страшимирово и др. За първи път в конкурса за сувенири се е включил и автор от Йордания, разкриха организаторите.

 

Победителят ще получи своята награда от 150 евро и диплом по време на закриването на 21-ото издание на международния панаир на занаятите и изкуствата - на 21 август, от 20 часа на сцена Раковина.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:
Семейство кукли спечели конкурса за сувенир на Международния панаир на занаятите и изкуствата

Петко Петков: Работя много, за да оставя нещо след себе си!

Коментари

Новини Варна