IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
21:26 | 19 август 2016
Обновен: 03:22 | 26 април 2024

Семейство кукли спечели конкурса за сувенир на Международния панаир на занаятите и изкуствата

Трима варненски творци си поделиха третото място

По материала работи: Слав Велев
Семейство кукли спечели конкурса за сувенир на Международния панаир на занаятите и изкуствата

Семейство кукли, изработено от Мария Милева от Горна Оряховица спечели конкурса за сувенир в 20-то юбилейно издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата.

 

 

 


 

"Всъщност конкурсът за сувенири е с една година по-стар от панаира. За първи път организирахме него и големият интерес ни даде самочувствие да направим още по-голям форум на следващата година", отбеляза Лиляна Савова от асоциация „Булгарика“.

 

 


"Държим максимална част от посетителите на панаира да дадат своя вот за любимия си сувенир, затова по традиция броим гласовете в този конкурс в края на последната седмица на изложението. В надпреварата тази година участваха 112 творби на 40 автора. В гласуването се включиха над 700 души, които дадоха вота си чрез  SMS или e-mail. Така избрахме най-харесваните 15, от които, отново по традиция, варненските журналисти избраха първите трима", каза още Лиляна Савова.

 

 


 

 


Тази година симпатичното семейство от кукли в народни носии на Мария Милева спечели категоричното одобрение и на зрители и на журналисти.

 

 

"Семейство кукли"

 


Второто място в крайното класиране зае Митко Минев от Казанлък с творбата си "Бутилка с оркестър".

 

 

"Бутилка с оркестър"
 

 


Трима автори от Варна си поделиха третото място. Това са Боряна Илиева за произведението си "Паун", Стефан Михайлов - "Петел" и Галя и Милена - "Тефтер с апликация тъкана черга". 

 


"Паун"

 

 

"Петел"

 


"Апликация с тъкана черга"
 

 


Всички призьори в конкурса за сувенири, с изключение на носителката на голямата награда, са участници в тазгодишния Панаир. Организаторите изразиха надежда догодина и горнооряховската майсторка на кукли да се включи в изложението и да покаже уменията си наживо пред варненци и гостите на града. "Щастливи сме, че и в трите конкурса, които организираме в рамките на Панаира - за млади автори, за уникати и за сувенири участват творци от цялата страна. Те вече познават добре нашите прояви и се подготвят за тях цяла година", подчерта Лиляна Савова. 

 

 

 


Наградата за победителката в конкурса за уникати е 150 евро. Заелите първите три места ще получат грамотите си по време на закриването на 20-ия международен панаир на занаятите и изкуствата, на 21 август. 

 

 


Полина Петрова
Снимки авторът


Още по темата:


Дарина Апостолова: Горда съм, че съм българка!


Деца рисуваха слънца в Морската градина

 

Скулптура на Богородица от стъкло спечели конкурса „Уникати“

 

Коста Базитов: Международният панаир на занаятите и изкуствата e част от пулса на Варна


Във Варна се проведе кръгла маса на тема "Църковните изкуства - съхранение и развитие“

 

Творци от страната и чужбина пристигат за Международния панаир на занаятите и изкуствата

 

С концерт на Деси Добрева и ансамбъл "Варна" откриват Международния панаир на занаятите и изкуствата

 


 

 

 

Коментари

Новини Варна