IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:00 | 22 септември 2017
Обновен: 22:48 | 23 април 2024

Варна се включи в Световния ден без автомобили (СНИМКИ)

Затворени за движение са части от бул. Сливница и бул. Княз Борис I

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Варна се включи в Световния ден без автомобили. Затворени за движение днес от 10 до 19 часа са части от бул. "Сливница" и бул. "Княз Борис I". По пътното платно са разположени различни зони за забавление и отдих. Сред най-интересните са щанд за роботика, за настолни игри и ателиета за рисуване. Най-малките опитаха да вървят по въже или побързаха да опитат услугите на гримьор, който да ги изрисува като любим приказен герой. Много граждани се възползваха от затворения за автомобили участък, за да покарат велосипед или тротинетка. 

 


През тази година Варна се включи в Световния ден без автомобили за първи път след 8-годишна пауза. За първи път градът се присъединява към инициативата през 2009 година, когато няколко централни улици са превърнати в зони без коли. Събитието е част от Европейската седмица на мобилността. Идеята произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение за ден. Изключение са прави само за градския транспорт и за автомобилите със специално предназначение.

 
Всяко издание на Европейската седмица на мобилността е насочено към определена тема. Тази година тя е „Чиста, споделена и интелигента мобилност“. Освен насърчаване на споделеното пътуване се изтъкват и ползите от по-чистите транспортни средства. 


Квалифицирано участие в Световния ден без автомобили е когато град затвори действащи автомобилни трасета за целия ден на 22 септември. Провеждането на събития във вече пешеходни зони, или на друга дата не се приема за усилие, пряко свързано с промоцията на градска мобилност без автомобили. През 2016 г. кампанията в европейски мащаб подобри рекорда за брой участници – 2427 града и населени места от 51 държави организираха различни дейности по време на седмицата. 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна