IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:41 | 18 октомври 2017
Обновен: 23:05 | 18 април 2024

Симпатичен мечок посреща малките читатели в РБ Пенчо Славейков във Варна (СНИМКИ)

Система за самостоятелно заемане и връщане на книги вече функционира и в детския и средношколски отдел

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Симпатичен мечок посреща малките читатели в РБ Пенчо Славейков във Варна. Той е част от системата за самостоятелно заемане и връщане на книги, която вече функционира и в Детския и средношколски отдел на библиотеката. Мечокът все още си няма име, но има малък плюшен събрат, подарен на библиотеката от ентусиазирани читатели.

 

До края на месеца тече конкурсът за избор на име на мечока. Всяко дете може да напише на листче предложение как иска да се казва веселият герой. Листчетата са под формата на мечета и се залепват върху плакат на стената, отново под формата на мече.

 

До момента най-много са предложенията за Медунчо и Пух. Сред по-интересните имена, които децата са измислили са Лапанчо - най-вероятно защото книжките при връщане се поставят в отворената му уста, както и Кничок - нещо средно между книжка и мечок. Други от предложенията за име са Медунчо, Мързеланчо, Бобо, Пуф, Къдрушко, Лакомчо, Топчо, Йоги, Чочко. Има и някои по-обяснителни като Книгоядът Медун и Доброто мечо от І Б клас. Едно от децата дори му е намерило и фамилия - Пухчо Пухчев.

 

Симпатичният мечок ще получи име в края на месеца, когато екип от библиотечни специалисти ще избере най-популярното и харесваното от малките читатели.

 

За 4-годишната Виктория, която срещнахме в детския и средношколски отдел, това е Мишка от приказката за Маша. Момиченцето не скри, че мечето много му харесва, но и малко с тъга върна книжката си, тъй като искаше още малко да погледа хубавите картинки. 

 


"Вече близо месец функционира нашата система за самостоятелно заемане и връщане на книги и се радва на голям интерес от децата и тийнейджърите. На входа е компютърът с четец, на който става отписването, а самите книжки се пускат в два цветни контейнера, единият от които е под формата на мече. Децата много му се радват и винаги му казват - "Здравей мечо" или "Чао мечо".  Другият контейнер е напръскан със спрейове и в него оставят книгите си нашите по-големи читатели" - разказа за медийна група "Черно море" Жечка Кираджиева от детския и средношколски отдел на РБ "Пенчо Славейков". 


Друга интересна инициатива в библиотеката е гората на любимите книжки, която вече е заела една цяла стена в детския и средношколски отдел.

 

"Идеята ни беше да направим първо едно дърво от цветна хартия, за да лепят децата на него листчета, на които сами са написали заглавието на любимата си книжка.

 

Предложението ни беше посрещнато с голям ентусиазъм от всички наши читатели и постепенно до първото дърво се появи второ - трето и вече имаме цяла гора", отбеляза Жечка Кираджиева. 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна