Мечето от варненската библиотека получи име за Коледа
Ето неговата история
Публикувана: 18 Dec 2017 | 18:51

Мечето от самостоятелната система за връщате на книги на входа на детския и средношколски отдел във варненската библиотека "Пенчо Славейков" получи своето име в навечерието на Коледа. Конкурс за избор на име на симпатичния приятел на децата тече от няколко месеца. Мечокът бе поставен на входа на детския и средношколски отдел в началото на октомври, когато бе въведена и системата за самостоятелно заемане и връщане на книги, както медийна група "Черно море" ви информира

 

Ето и историята на мечето, което получи своето име за празника и Дядо Коледа ще го открие, за да му донесе подарък:

 

Симпатичен, кафяв и топчест, с ококорени очи и голям, и хубав нос! Познахте ме, нали! – мечето от детската библиотека, новият приятел на децата, който взема върнатите от тях книжки. Вече всички ме обичат, и малки, и големи, и си правят селфи с мен. Селфи е новата дума, която съвсем скоро научих, а аз обичам да уча, за да знам.
 

Знам, че наближава Коледа, но ми е тъжно, защото сигурно ще остана без подарък. О, бях послушен, само че как Дядо Коледа ще ме намери, като не знае името ми?! И аз съм объркан… и не знам точно как се казвам? Онзи ден едно момченце сподели с майка си, че съм Сашко. Хареса ми – Мечето Сашко. Прекрасно! После малката Поли влезе в Стаята на приказките и на всички бебета там (тя вече е голяма – на 3 г.) заяви, че съм Книголапчо, защото съм бил „лапнал“ книжките й. Аз почти не разбрах името си от нея, другите – също, но майката на Поли услужливо го повтори дума по дума (майките са затова) и така всички го разбраха.
 

Вчера един силен полицай мина край мен, потърка нослето ми за късмет (така каза той, че се прави!) и ме нарече Кольо.
 

Объркахте се, нали! А мен питате ли! А Дядо Коледа? И той ще се обърка.
 

Ето Жорко – взе от библиотеката книжката за мечето Топчо и заяви категорично, че аз съм Топчо.
 

Аз кой съм? Сашко или Топчо, Книголапчо, Кольо…
 

 А имената „валят и не спират“ – Спас, Добрин, Хари, Пухчо и днес – Сладкият Медунчо. Аз не обичам мед. Сигурно съм единственото мече в света, но аз обичам книжките и децата, които идват в Детската библиотека. Те ще получат подаръци, а аз? Как да си избера едно име, за да го знае Дядо Коледа и да ме намери? Всичките са много хубави, а и децата ще се разсърдят, ако не се нарека с тяхното име.
 

Здравей, Рая! Можеш да оставиш на мен книжката си! О, „Пипи Дългото чорапче“! Браво, много хубава книжка си прочела…
 

Еха-а-а, сетих се! Благодаря ти, Пипи! Вече знам как се казвам!
 

Дядо Коледа, аз съм послушен! Аз съм симпатичен, кафяв и топчест, с ококорени очи и голям, и хубав нос!
 

Аз съм Сашко Топчо Хари Книголапчо Спас Пухчо Добрин Кольо Сладкият Медунчо!
 

И чакам в детската библиотека своя първи коледен подарък.
 

Я да го повторя, защото много ми харесва:
 

Аз съм Сашко Топчо Хари Книголапчо Спас Пухчо Добрин Кольо Сладкият Медунчо!

 

Я пак – аз съм Сашко…..!

Коментари ( 0 )