IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
20:35 | 9 март 2018
Обновен: 11:58 | 27 април 2024

За поредна година евреите във Варна отдават почит на спасителите си

Градинката пред Археологическия музей да се нарича Парк на толерантността искат от регионалната организация „Шалом“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

За поредна година евреите във Варна и в цялата страна ще отдадат почит на закрилниците си. На 10 март преди 75 години България спасява 48 000 свои поданици от еврейски произход от депортиране в нацистките лагери на смъртта, въпреки че по време на втората световна война е съюзник на хитлеристка Германия. Това става факт благодарение на обединение на политици, духовници, общественици и граждани. То е инициирано, след като през март 1943 г. е извършена депортация на 11 343 евреи от новоприсъединените земи на Вардарска и Егейска Македония, Поморавието и Западна Тракия. Почти всички намират смъртта си в концентрационните лагери, оцелелите са само 12. Информацията за тази жестокост води до широкия обществен отпор и спасяването на останалите близо 50 000 евреи, които са български граждани.

 

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред Паметника на благодарността в градинката пред Археологическия музей. Церемонията ще е утре от 11 часа, а в нея ще се включат и членове на Регионалната организация на евреите "Шалом", които са преживели драматичните събития от 1943 г. Те, децата и внуците им, ще положат цветя и венци пред бронзовия монумент, издигнат преди 5 г. в знак на признателност към българския народ. Скулптурата изобразява древен еврейски духов интструмент – шофар.


"От дистанцията на годините може би е по-лесно да се мисли за онова време, но едва ли реално може да се оцени героизмът на хората от различни обществени слоеве и различни политически формации. Много важна за спасяването на българските евреи е и ролята на православната църква. Това, което е направил българският народ за своите братя евреи е безпримерен героизъм. Той е плод на чувството за съпричастност и общност.

 

Основният завет в еврейската организация е да се уважава народът, който те е приел и ние се стараем да предаваме това от поколение на поколение" - сподели председателят на Регионалната организация на евреите във Варна - "Шалом", Олег Калдерон, в студото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град", с водещ Иван Барбов. 

 

На 11 март - неделя, от 11 часа, във Фестивалния и конгресен център ще има прожекция на филма на Анжел Вагенщайн - "Звезди", признат за един от най-добрите по темата за Холокоста. Той разказва за драмата на евреите от Беломорска Тракия, депортирани през 1943 г. 


В края на октомври, за 20-и пореден път във Варна ще се състои концертът "Шалом и приятели". Неговата организация е един от основните ангажименти на Регионалната организация на евреите. Друг от проектите, по които се работи е превръщането на Сефарадската синагога в образователен и културен център. Тя е част от историческото и културно наследство на града. Включена е в списъка на Националния институт за паметниците на културата. Вече е намерен инвеститор, който ще поеме разходите по възстановяването на някогашния й блясък. Реставрацията ще започне, след като бъдат уредени административните въпроси, тъй като се водят преговори и с Министерството на отбраната, и в частност с ВМС. 

 

Сред итересните инициативи на "Шалом" е и идеята градинката пред Археологическия музей да носи името Парк на толерантността. Предложението е внесено в общинската администрация, но все още не е получило отговор. "В това пространство се намира освен еврейският Паметник на благодарността и паметникът на арменската общност. Това определя парка пред Археологическия музей като място, където етносите във Варна изразяват своята признателност към българския народ. Варна през годините е доказала славата си на град на толерантността. Много са представителите на различни етноси, които живеят тук мирно и в разбирателство", отбеляза Олег Калдерон. 

 

Полина Петрова

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (9.03.2018) - 75 години от спасяването на българските евреи


Още по темата:

В културен център ще се превърне Сефарадската синагога във Варна


 


 

Коментари

Новини Варна