IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:52 | 16 март 2018
Обновен: 11:13 | 19 април 2024

Министърът на регионалното развитие и благоустройството: Кадрите в строителството не достигат

Разполагаме с милиони за ремонти, но въпросът е как ще бъдат усвоени с наличния капацитет, отбеляза Николай Нанков

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Глад са кадри има в строителния бранш, поради огромните обеми от работа, които се създават, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във Варна. "От гледна точка на бюджет и ресурс за строителството не трябва да се притесняваме. Проблем обаче е кадровото обезпечаване. Много пъти сме обсъждали въпроса с колегите от строителните фирми и с браншовата организация. На практика получаваме 350 млн. лв. на годишна база приходи от винетки. Разполагаме с още около 100 - 150 млн. лв. ресурс от преизпълнение на бюджета. От Оперативни програми, средствата насочени към пътния сектор, са още около 100 млн. лв. на годишна база. С приходите, които се очакват след първата година от въвеждането на тол системата, ресурсът ще достигне 1 млрд.лв., а след втората година и 1 милиард и 200 милиона лв. С тези средства може да се извършват ремонтни дейности и строителство по републиканските пътища. Въпросът е обаче как ще бъде усвоен този ресурс с наличния капацитет на строителните фирми. Той трябва да бъде решен в най-скоро време", подчерта министър Нанков. 


Крачка в правилната посока е въвеждането на дуалното обучение. Министерствата на образованието и на икономиката полагат усилия да се съобразят и обвържат учебните планове с актуалните нужди на бизнеса, допълни той. 


Полина Петрова
 

Четете още:

До месец приключва подмяната на водопровода в Аспарухово

В края на април започва ремонтът на Аспаруховия мост
 

Коментари

Новини Варна