IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:30 | 2 април 2018
Обновен: 17:53 | 23 април 2024

Откриват реновирания Колеж по туризъм

Сред официалните гости ще бъде министърът на образованието Красимир Вълчев

По материала работи: Слав Велев
Откриват реновирания Колеж по туризъм

Официално ще бъде открит реновираният Трети корпус (Колеж по туризъм) на Икономически университет – Варна. Тържествения водосвет ще отслужи лично Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан утре, 3 април от 10.00 ч.  във фоайето на сградата, бул. „Сливница“ 158 А. Сред официалните гости на събитието ще бъдат министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който ще пререже лентата на модернизираната база заедно с ректора на ИУ – Варна проф. д-р Пламен Илиев; областният управител на Варненска област Стоян Пасев; кметът на Община Варна Иван Портних и други.

 

Колежът по туризъм е основно звено на Икономически университет – Варна. През настоящата 2018 г. се честват 55 години от създаването му. Той е приемник на първото в България висше училище за подготовка на специалисти за индустрията на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време,  създадено  през 1963 г.  и получило  обществено признание като Институт по международен туризъм (ИМТ).            Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 г. за създаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 г., Учебният център за подготовка на туристически кадри е устроен в хотел „София“ – „Златни пясъци“, като учебен хотел по подобие на хотел “Du Midi” в град Давос, Швейцария.

 

Днес в колежа се обучават 700 студенти годишно, които успешно се реализират на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма, които заемат ключови позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски кадри, реализират се като предприемачи със собствен бизнес в сферата на туризма и свободното време у нас и зад граница. С Решение № 892 от 20.10.2016 г. МС безвъзмездно предостави за управление на Икономически университет – Варна настоящата сграда за нуждите на Колежа по туризъм. Базата е изцяло реновирана и от учебната 2017/2018 г. колежът се помещава в нея.

 

Четете още: Бързата реакция може да помогне за преодоляването на аутизма

Вл. Георгиев: Намаляват бракониерските набези в гората

Коментари

Новини Варна