IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:43 | 21 януари 2019
Обновен: 18:49 | 26 март 2024

В родилните отделения на Варна пресъздадоха ритуала за 21 януари

Традицията повелява да се очистят ръцете на тези, които докосват живота

По материала работи: Слав Велев
Акушер гинекологът д-р Добрин Николов пресъздаде обичая в АГ болницата.

                    Снимка: Пресцентър община Варна     

 

Ритуалът по измиване на ръцете на доктора  беше пресъздаден  в СБАГАЛ – Варна, и и в родилното отделение на МБАЛ „Света Анна“. Поводът бе 21 януари, когато празнуваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабин ден.

 

Отец Ясен от храма „Свети Атанасий“ освети водата, с която се изпълнява обичаят за поливане на ръце. Традицията повелява да се очистят ръцете на тези, които докосват живота, да бъдат чисти както физически, така и духовно.  Младата акушерка Узунова  и акушер гинекологът от АГ болницата във Варна д-р Добрин Николов пресъздадоха обичая. С думите „Поливам те, докторе, да имаш бистър ум, чисти ръце и чисто сърце, започна ритуалът в лечебното заведение.

 

Много поздравителни адреси от името на районни кметове и факултета по обществено здраве към Медицинския университет получиха ръководството и персонала на болницата. Благодарение на общината скоро започва и ремонт на болницата.

 

Община Варна отпусна над милион лева за частичен ремонт на болницата, който в момента стартира. Някои от етажите се реновират. Средствата са и за нова апаратура - специализиран автоклав, хистероскопско оборудване и техника за патологоанатомичната лаборатория, каза управителят на СБАГАЛ проф. д-р Емил Ковачев. От началото на годината в болница са родени 112 бебета, а през миналата година - 2278 бебета, което е с около 100 повече в сравнение с предходната година, обяви той.

 

Сред официалните гости на празника беше кметът на Варна Иван Портних. Той пожела на лекарите да израждат повече здрави бебета през новата година.

 

„Над 1,3 млн. лв. сме осигурили за ремонт и закупуване на апаратура за болницата, водени от задачата да създаваме по-добри условия и за майките, и за новородените, и за медицинския персонал. Благодаря на всички за грижите за нашите деца! Прекрасно е, че миналата година във Варна са родени повече бебета, нека си пожелаем и през 2019 тази тенденция да се запази“, заяви кметът Портних.

 

Празникът продължи с кратка програма на децата от ДГ „Ян бибиян“.

 

Бабинден отбелязаха и в реновираното родилно отделение на МБАЛ „Света Анна“. Обичаят пресъздадоха началникът на отделението д-р Милко Папазов и акушерки.

 

Миналата година имахме 7 многоплодни бременности, а тази година стартирахме с три двойки близнаци, така че тази година тръгна много успешно и вече имаме 90 раждания, а има още десет дни. Най –важното е, че са живи и здрави всички родилки, каза д-р Папазов.

 

През миналата година отделението на МБАЛ „Света Анна“ беше напълно реновирано. Има и нова, модерна, специализирана апаратура. През 2018-та тук са се родили 1076 бебета. Директорът на болницата  д-р Красимир Петров заяви, че оценява помощта на общината, както в този конкретен случай, така и за подкрепата за останалите отделения и клиники, както и за инфраструктурата на лечебното заведение. „Вярвам, че когато работим заедно, резултатите ще продължат да бъдат добри, каза кметът на Варна Иван Портних.

 

Приветствие към екипа на отделението отправи и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов.

 

Още по темата:  

.

Коментари

Новини Варна