IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
11:12 | 15 юли 2014
Обновен: 19:01 | 24 март 2024

КТБ няма да отвори на 21 юли, БНБ продължава надзора

КТБ няма да отвори на 21 юли, БНБ продължава надзора

По материала работи: Пламен Янков
КТБ няма да отвори на 21 юли, БНБ продължава надзора



БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор относно КТБ поради липса на съгласие относно предложения от нея и правителството законодателен подход за разрешение на проблемите в КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хил. лева, съобщи централната банка.
Българската народна банка е готова да предостави своя експертен потенциал, ако след продължаване на политическите консултации се постигне консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева.
Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомня банката.
КТБ бе поставена под специален надзор за три месеца от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори. Впоследствие БНБ обяви, че КТБ ще отвори отново на 21 юли.
След одита на КТБ, оповестен миналия петък, БНБ обяви, че лицензът на банката ще бъде отнет, като сметките й ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана. Планираше се Креди Агрикол България да бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка, като оздравената финансова институция отвори на 21 юли.

Коментари

Новини Варна